Анализи

Законно ли е решението за изключването на Делян Пеевски от ДПС?

   
Законно ли е решението за изключването на Делян Пеевски от ДПС?

Легитимно ли е решението за изключването на Делян Пеевски от ДПС и освобождаването му от председателското място? Какво следва и какъв ще е ответният отговор? Как разцеплението в редиците на Движението за права и свободи ще повлияе на предизборната ситуация?  Кой ще реди листите за изборите и как двата лагера ще се позиционират на политическата сцена след вота? Темата в „Здравей, България” коментираха журналистите Мехмед Юмер и Илхан Андай.

"По въпроса с Устава на партията не знам, ако ние анализаторите и журналистите се упражняваме,  дали ще излезем в правилната посока със заключенията. По този въпрос трябва да се произнесе съдът. Аз не съм специалист по устави, така че моето мнение е, че Делян Пеевски и Джевдет Чакъров бяха овластени от председателя Ахмед Доган на Националната конференция. Тоест по всички белези трябва да кажем, че това може да стане само на подобна конференция", заяви Мехмед Юмер.

По думите му "кризата в ДПС вкарва качествено нова криза в българския политически живот". "И преди изборите тя се задълбочава", подчерта той. И допълни: "Битката или кризата в ДПС е толкова дълбока, че крилото на Ахмед Доган трябва да демонстрира жизнени функции. Тоест виждате как Певски по всякакви възможни поводи взима думата и в медиите. Другото крило иска да е в медиите в този ред на мисли. Но пак съдът трябва да се произнесе", посочи Юмер.

"Като съобщение за проведено заседание на Централното оперативно бюро, това съобщение покрива всички атрибути за фейк новина. Категорично няма кворум, което значи, че във вторник в Летния сарай е имало не заседание на този партиен орган, а сбирка, седянка, както искате го наречете, с участие на по-малко от половината бюро и изключените депутати, разбира се, начало с Доган", коментира Илхан Андай. Той беше категоричен, че отстраняването на Пеевски от ДПС не може да стане с рещение на ЦОБ.

"Актуалното състояние на ДПС в съда към вчерашна дата и актуалното състояние, с което ДПС ще се яви на изборите - е с двама председатели Делян Пеевски и Джевдет Чакъров. Ахмед Доган не фигурира никъде. Ахмед Доган не фигурира от 11 години никъде в това актуално състояние", обясни Андай.