Новини

При избори днес: ГЕРБ с 21,9%, ДПС и ПП-ДБ в тройката

   
При избори днес: ГЕРБ с 21,9%, ДПС и ПП-ДБ в тройката

ГЕРБ са първа политическа сила и би взела 21,9% от гласовете. Това сочат данните от национално проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и "Маркет ЛИНКС". То е проведено сред 1038 лица над 18 г. в страната в периода 14-23 август 2024 г., по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

При избори днес: ГЕРБ с 21,9%, ДПС и ПП-ДБ в тройката

ДПС като монолитна партия би получила 15,4% подкрепа, което ще й отреди второто място. Тази монолитност обаче изглежда невъзможна, след като Централното оперативно бюро изключи от партията и свали от председателския пост Делян Пеевски. Извън партията останаха още седем души. Самият Пеевски нарече събралите се при Ахмед Доган "сбирка на отцепници".

„Измерваме ДПС като монолитна партия, както сме я мерили години наред. В момента, в който евентуално се обособят две формации, произхождащи от сегашното ДПС, ние ще променим начина, по който задаваме въпроса. Но засега измерваме съвкупният резултат на ДПС. Той вероятно няма да е същият на предстоящите избори“, коментира пред bTV социологът Добромир Живков.

Той уточни, че резултатът на ДПС в последното проучване е един от най-високите на партията и това вероятно се дължи на мобилизация и на двете фракции.

Данните от изследването отреждат трето място на коалицията ПП-ДБ – с 14,3% подкрепа от гласуващите. Следват „Възраждане“ – 11,5%, и БСП – 6,2%.

Малко под 4-процентната бариера остава партия „Величие“ – 3,2%.

Данните са от национално проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и "Маркет ЛИНКС". То е проведено сред 1038 лица над 18 г. в страната в периода 14-23 август 2024 г., по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.