Новини

Пореден ден на борба с огнената стихия в Рила

   
Пореден ден на борба с огнената стихия в Рила

Пореден ден на борба с големия пожар в Рила.

Огънят е обхванал низово над 60 дка иглолистна гора. На 27 август на терен работиха пожарникари, служители на горските стопанства, военнослужещи и доброволци, съобщиха от полицията.
Хеликоптер направи 22 облитания, в откритата част на пожара са излети 44 тона вода. На място има и верижна техника, с която се правят просеки и прокарват горски пътища, за да може пожарната техника да бъде ситуирана по-близо до пожара.
Екипите продължават гасенето, което е затруднено от стръмния скалист терен. В борбата с огъня се включват и Военновъздушните сили. За да подпомогне усилията на огнеборците, в 9:20 часа тази сутрин от авиобаза Крумово излетя хеликоптер Ми-17, съобщиха от Министерство на отбраната.

Припомянме, че пожарът възникна на 23 август над село Бистрица, община Дупница, в Рила планина - в местността "Байрямица". Заради него беше обявено и частично бедствено положение на територията на област Кюстендил.
Пожарът в гората над село Пастра - под връх Калин, който възникна на 24 август, е локализиран на площ от 350 дка низово в иглолистна гора, доугасяването в периметъра на пожара продължава от пожарникари, служители на горските стопанства.

Два пожара са гасили на 27 август екипите на пожарната в Дупница. Причинени са поради небрежност. Единият от тях е засегнал временни постройки в жк „Бистрица“ в града.

Унищожена е 140 кв. м разгъната площ. Другият пожар е в същия квартал - горели са отпадъци.