Свят

Москва заплаши Европа: Ще плащате по-скъп руски газ, ако Киев продължи блокадата

   
Москва заплаши Европа: Ще плащате по-скъп руски газ, ако Киев продължи блокадата

Европейските потребители ще се сблъскат с по-високи цени, освен ако Киев не се съгласи да удължи сделката за транзита на руски газ през Украйна след изтичането ѝ на 31 декември. За това предупреди говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от "Ройтерс".

Украйна многократно е заявявала, че няма планове за ново споразумение за транзит на газ с Русия предвид продължаващия военен конфликт.

Песков заяви, че ако Киев не удължи сделката, Русия може да намери алтернативни маршрути, като например планирания турски газов хъб.

"Има и други маршрути, но, разбира се, подобни решения на украинската страна ще нанесат сериозни щети на интересите на европейските потребители, тези, които все още искат да купуват по-гарантиран, по-достъпен руски газ", изтъкна той.

По негови думи Европа ще трябва да плаща повече за газ от други продавачи, включително за втечнен природен газ, доставян от Съединените щати.

Повечето получатели на руски газ през Украйна съобщиха, че се подготвят за спиране на потоците в края на тази година, когато транзитното споразумение между Украйна и Русия изтече, тъй като Киев обяви, че не иска да го поднови.

Друг вариант е "Газпром" да доставя част от газа по друг маршрут, например през "Турски поток", България, Сърбия или Унгария. Капацитетът по тези маршрути обаче е ограничен.

ЕС и Украйна поискаха от Азербайджан да улесни дискусиите с Русия относно сделката за транзит на газ.