Новини Свят

Великобритания търси изход от грешката Брекзит

   
Великобритания търси изход от грешката Брекзит

Лидерите на Великобритания и Германия се споразумяха да работят по "амбициозен" договор, обхващащ редица въпроси - от отбраната до търговията, съобщава "Ройтерс". Споразумението ще бъде част от рестартирането на британските отношения с Европейския съюз.

Двудневното посещение на британския министър-председател Киър Стармър във висшите сили на ЕС - Германия и Франция, има за цел да помогне на Великобритания да преодолее противоречивите отношения на предишното консервативно правителство с европейските съюзници. Стармър, който пое поста миналия месец, постави подобрените връзки в основата на усилията си за стимулиране на икономическия растеж на Великобритания.

Той определи новия договор за сътрудничество като "получаващ се веднъж на поколение шанс за постигане на резултати за работещите хора във Великобритания и Германия", тъй като ще задълбочи сътрудничеството в науката, технологиите, бизнеса и културата и същевременно ще увеличи търговията.

"Нека бъда ясен, растежът е мисия номер едно на моето правителство", изтъкна Стармър. "И това, което разбираме ясно, е, че изграждането на отношения с нашите партньори тук, в Германия, и в цяла Европа е жизненоважно за постигането му".

Стармър уточни, че рестартирането няма да означава отмяна на излизането на Великобритания от ЕС през 2020 г. при консерваторите или повторно влизане в единния пазар или митническия съюз на блока.

"Но това означава по-близки отношения на редица фронтове, сред които икономиката, отбраната, обмена", изреди той.

Шолц подчерта, че Германия иска да поеме тази протегната ръка.

"Обединеното кралство винаги е било незаменима част от решаването на големите проблеми, които засягат цяла Европа", изтъкна той. "Това не се е променило, откакто то напусна ЕС".

В съвместна декларация Великобритания и Германия посочват, че се надяват да подпишат договора за сътрудничество на правителствени консултации "до началото на следващата година". Министрите на отбраната работят и по ново споразумение за отбрана, което ще последва подписването на съвместна отбранителна декларация през юли.

Великобритания и Германия, съюзници в НАТО и най-големите потребители в областта на отбраната в Западна Европа, търсят начини за задълбочаване на сътрудничеството в областта на отбраната преди евентуално намаляване на военната подкрепа на САЩ за Украйна, в случай че бившият президент на САЩ Доналд Тръмп се върне в Белия дом в началото на следващата година.

Англо-германско партньорство в отбраната може да прилича на Ланкастърското споразумение между Великобритания и Франция, договорено през 2010 г., с ангажименти за създаване на съвместни сили и споделяне на оборудване и изследователски центрове за ядрени ракети.

Стармър заяви и че двете страни ще задълбочат сътрудничеството по споделени социални предизвикателства, като трафика на хора, договаряйки се да разработят съвместен план за действие за справяне с нелегалната миграция.

Въпросът е гореща тема в Германия тази седмица предвид нападението от миналия петък, при което 26-годишен член на "Ислямска държава" от Сирия беше обвинен в убийството на трима души при нападение с нож.