Новини

Антон Златанов: От 1 януари стартовата заплата на граничарите ще бъде около 2000 лв.

   

  bTV

„Тази професия се превърна в желана последната година. Перспективите в МВР са големи, ако той се обучава и е амбициозен, може да постигне много. Стартовата заплата е каквато е за всеки полицай в МВР. Тя в момента е около 1300-1400 лв., но от 1 януари ще бъде около 2000 лв. без нито един ден стаж. Заплатите на служителите на МВР ще бъдат обвързани със закон със средната заплата“.

Това заяви в предаването „Тази сутрин“ директорът на „Гранична полиция“ гл. комисар Антон Златанов.

Дирекцията се нуждае от нови допълнителни 1264 граничари. В момента тече кампания за набирането им. Срокът е до 23 септевмри.

Кандидатите трябва да имат диплома за средно образование и да бъдат на възраст до 40 години. Не се изисква специализирано обучение. Такова ще им бъде направено, след като спечелят конкурса.

„Конкурсните етапи са три – медицински преглед в болницата на МВР, физически изпит с четири подетапа и психотест, тест за интелигентност и беседа с психолог. Когато издържиш тези тестов, отиваш на интервю с комисия от специалисти. Основният показател е да са лоялни към държавата и системата, да са смели, да има чест, хъс, достойнство и да искат да работят с желание. Ако първият въпрос на някой кандидат е какво е заплащането, той автоматично слиза по-назад в класирането“, обясни Златанов. 

Миграционният натиск

По думите му в момента се намираме в пика на миграционния натиск който е най-силен през август, септември и октомври. Само за последното денонощие има 300 опита за преминаване на границата. Въпреки това, отчитаме осезаем спад спрямо 2023 година, каза ком. Златанов. 

„Миналата година на същия ден са били 1470. От началото на годината границата са се опитали да преминат 35 000 души. Миналата година за същия период това се е случило 126 000 пъти, така че имаме около 70% намаление на миграционния натиск, както и на тези, които сме задържали във вътрешността на страната“, допълни директорът на „Гранична полиция“.

По думите му границата ни с Турция пазят 1500 полицаи, включително 700-800 командировани служители от други структури, включително армията.

„Придобихме 160 нови високопроходими автомобила, до края на годината ще имаме още 200. Всички наши сектори за специални тактически действия разполагат с модерни оръжия „Глог“, голяма част от граничните полицаи също. Оборудването ни се подобрява с всеки изминал месец“, увери шефът на „Гранична полиция“.

По думите му поддръжката на видеонаблюдението по границата работи навсякъде, но все още има 100 километра, които са непокрити.

„Изключително много работим по неутрализиране на трафикантите и организираните престъпни групи и това също снижава натиска. Такива, които карат коли с мигранти, хващаме всеки ден. Говоря за лидери организатори, техните помощници и изпълнители“, обясни Антон Златанов.

Нападателят от Солинген

По думите на Златанов нападателят от Солинген, за който стана ясно, че е трябвало да бъде депортиран у нас, е прекарал около два месеца в България през 2022 г

„Отправихме запитване веднага след инцидента до германските колеги. Действително лице с тези имена е заловено от „Гранична полиция“ на границата със Сърбия през ноември 2022 г. Той веднага е подал документ за хуманитарен статус“, обясни шефът на „Гранична полиция“.

„Бил е настанен в дом на агенцията бежанците, който самоволно е напуснал и е заминал в Западна Европа преди да му завърши процедурата. Имало е две запитвания – от австрийските власти и от германските власти. Към онзи момент България е била длъжна да го приеме, но към този момент вече не, тъй като сроковете са изтекли“, посочи Антон Златанов.

Смяната на вътрешния министър Калин Стоянов

„Честите смени никъде не се отразяват добре, но от друга страна и бившият и настоящият министър на вътрешните работи са професионалисти, които познават отлично системата, така че това са добри знаци. Добре е този, който е министър, отлично да познава системата, тъй като за външно лице се налага 6-8 месеца самото навлизане в структури и специфични дейности“, каза директорът на „Гранична полиция“.

По думите му с Калин Стоянов са изградили отлично сътрудничество.

„Познавам се с него малко от преди това, когато аз бях директор на ДВР, а той – на ГДБОП. Държа се строго професионално в моите задължения, не навлизам в политическата част от нещата и не е моя работа. Политическите партии преследват своите интереси, аз съм доста далече от това и се концентрирам към огромния обем задачи, които имам“, допълни ком. Златанов. 

Относно информация, че неговото име се спряга за следващ главен секретар на МВР Златанов каза, че това са спекулации и никой не го е търсил за такива разговори.