Новини Свят

ЕС обсъжда потенциални санкции срещу израелски министри по инициатива на Жозеп Борел

   
ЕС обсъжда потенциални санкции срещу израелски министри по инициатива на Жозеп Борел

Жозеп Борел предизвика дискусии сред държавите-членки относно възможността за налагане на санкции на израелски министри. Разговорите се провеждат на фона на нарастващи опасения относно изказвания, насочени срещу палестинците, и предложения, противоречащи на международното право, предава News.bg. 

Като върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността, Борел предприе значителна стъпка, като поиска мнението на страните-членки относно включването на някои израелски министри в списъка със санкции на ЕС. Министрите са под наблюдение заради насърчаване на омраза и предложения, които не съответстват на международните норми.

По време на среща с външните министри на ЕС в Брюксел, Борел подчерта необходимостта от справяне с тези въпроси, като предпочете да не разкрива самоличността на засегнатите израелски министри. Неговите действия демонстрират ангажимента на ЕС към спазването на международното право и готовността му да предприеме мерки срещу онези, които подкопават мирните усилия в региона. Очаква се дискусиите между държавите-членки да доведат до по-нататъшни решения в тази насока.