Анализи

ЦИК не може да коментира кое от двете крила в ДПС ще получи регистрация за изборите

   
ЦИК не може да коментира кое от двете крила в ДПС ще получи регистрация за изборите

На този етап Централната избирателна комисия не може да коментира кое от двете крила на ДПС ще получи регистрация за участие в предсрочните парламентарни избори на 27 октомври - на Ахмед Доган или на Делян Пеевски. Това заяви говорителят на ЦИК Росица Матева: 

"Предполагам, в Софийския градски съд има регистрирана една партия с наименование "Движение за права и свободи". Когато бъдат подадени в Централната избирателна комисия документи, ЦИК ще ги разгледа на свое заседание и ще вземе воето решение".

Регистрацията на партиите и коалициите за участие в предсрочния вот ще започне на 2 септември, понеделник и ще приключи в 17.00 часа на 11 септември. 

Росица Матева отрече твърденията на Иван Ченчев от БСП, че членове на Комисията са били заплашвани във връзка с промяната в регистрите на ЦИК. 

"Не съм чувала. Попитах колегите, тъй като разбрахме от медиите, че се говорят такива неща. Никой от колегите не каза да е бил заплашван. Това, което мога да кажа, е, че Централната избирателна комисия отрази в регистрите си за 50-ото Народно събрание смяна на представляващия коалиция "БСП за България", което беше заявено пред ЦИК".

Като представляващ коалицията "БСП за България" е вписан временният председател на БСП Атанас Зафиров.