Свят

Дясната ръка на Мицкоски нарече българските политици маргинали

   
Дясната ръка на Мицкоски нарече българските политици маргинали

„Нямаме намерение да разговаряме с политически маргинали. Нека България избере редовна власт и тогава ще седнем да разговаряме“. Това заяви вицепремиерът на Северна Македония и министър на транспорта Александър Николовски. Думите му дойдоха в отговор на въпрос как ще коментира Декларацията на българското МВнР от снощи, в която се казва, че Скопие се отдалечава от членството в Европейския съюз.

„Това не е политика на България от вчера, а политика, която виждаме, че продължава от 2020 г. насам. Винаги, когато в България има избори се злоупотребява с темата Македония. Не знам кога точно са изборите в България, но са толкова нефункционални, че дори не могат да се нарекат избори. Това е седмо или осмо служебно правителство (в България – бел.ред.) и вече не могат да намират служебни министри. Така че да си гледат първо своите проблеми. Нека изберат първо редовна власт и ще седнем да говорим с нея. Нямам намерение да отговарям на хора, които в момента са политически маргинали, защото са представители на нелегитимна власт“, каза Николски.

„Проектът за Коридор 8, с който разполагаме в момента, не е реален, не е осъществим и не може да бъде завършен“, заяви вицепремиерът Александър Николовски.

„Оставаме изцяло посветени на изграждането на железопътната връзка с България – Коридор 8. Но, за да го направим, трябва да има проект, който да е осъществим. Проект, който да е осъществим и да може да се изгради на терен, проект, за който да имаме общи договори с Република България. За същото разговаряхме с представители на ЕС, както и с представители на двете банки, които отпускат кредит на Северна Македония за инфраструктура – Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Очаквам в сътрудничество с България, с ЕС и с представители на банките да изработим проект, който ще доведе до изграждане на жп линия до България, а не обратното. Проектът, който имаме в момента не е реален и не осъществим и не може да бъде завършен“, добави Николовски.

Той каза, че в тази връзка на 30 август ще бъде свикана среща между членовете на транспортното министерство, на държавното предприятие Македонски железници и на оценителните комисии, които трябваше да направят избор за надзор и изпълнител на строежа на Коридор 8.

Македонският министър твърди, че строежът на автомобилният път върви много по-добре от изграждането на жп връзката и че очаква той да бъде пуснат до Нова година.

„По отношение на източната връзка на автомобилния път Коридор 8, която свързва Скопие, Куманово, Райковци и Крива паланка с българската граница, ситуацията е следната: Между Скопие и Куманово има готов автомобилен път, между Куманово и Крива паланка се изгражда експресен път, който ще бъде завършен до края на 2024 г. Очаквам около Нова година да бъде пуснат в употреба, а паралелно с това ще бъде завършен делът, който завършва на ГКПП-то с България, за да не се струпват коли по границата. Тоест до Нова година ще имаме изграден автомобилен път между Скопие и границата с България. Надявам се България също да прояви отговорност и да изгради автомобилен път до границата със Северна Македония“, подчерта министърът.

Той коментира и твърденията на премиерът на РСМ Християн Мицкоски, че му е бил предлаган подкуп във връзка с Коридор 8.

„Мисля, че премиерът беше много точен и наш най-голям съюзник в борбата с корупцията е прозрачността. Вследствие на информацията, която беше оповестена от премиера, за опит за подкуп и корупция, решихме да свикаме членовете, които са част от екипите за надзор и оценка (на Коридор 8 – бел.ред.). Това е най-малкото, което можем да направим, за да схванат всички, които се опитват да подкупват, че при нас подобно нещо няма как да стане“, добави Николслки.

Припомняме, че българското МВнР остро реагира на поредното антибългарско и антиевропейско изказване на премиера Християн Мицкоски, който заяви, че иска предоговаряне на Френското предложения и каза, че няма да разговаря със служебния кабинет на премиера Димитър Главчев.

"На управляващите в Скопие би трябвало да е ясно, че опитите за лансиране на идеи за предоговаряне на вече поети международни ангажименти могат да доведат единствено до ново отдалечаване от старта на преговорите за членство в ЕС“, подчертават от външнополитическото ни ведомство и добавят:

„Тази наша позиция няма да се промени независимо от това дали управлява служебно или редовно правителство. Припомняме, че в резултат на ненужни провокации и конфронтация със съседни държави, Северна Македония вече изгуби твърде много време в процеса на отваряне на присъединителни преговори“, категорични са от МВнР.

„Служебното правителство на Република България е легитимно правителство, което има всички прерогативи за управлението на страната. То остава отворено за диалог със Северна Македония, като същевременно подчертаваме, че, независимо дали воден със служебно или с редовно българско правителство, диалогът не включва предоговаряне на вече поети ангажименти от Скопие“, заявяват още от МВнР.