Спорт

Олимпийски шампион от Париж стана почетен гражданин на Велико Търново

   
Олимпийски шампион от Париж стана почетен гражданин на Велико Търново

Олимпийският шампион по свободна борба Магомед Рамазанов от СК „Илия Павлов“ (ВТ) бе официално удостоен със званието Почетен гражданин на Велико Търново. Това гласува днес на своето редовно заседание Великотърновският общински съвет.

Номинацията на Магомед Рамазанов бе внесена от Инициативен комитет, в който влязоха Стилян Найденов, Михаил Михалев, Любомир Филипов, Георги Марков, Деян Хаджийски, Момчил Иванов, Анатоли Петров, Петко Павлов, Красимир Иванов, Дончо Бораджиев, Йордан Свраков, Драгомир Йосифов и Атанас Атанасов.

„Магомед Рамазанов е състезател на СК „Илия Павлов“ (В. Търново), личен треньор му е Мирослав Колев. Рамазанов получава българско гражданство преди година и избира да се състезава за спортния престиж и авторитет на Велико Търново. Като състезател на великотърновския клуб и на българския национален отбор Магомед Рамазанов се представя отлично на квалификациите за Олимпийските игри, провели се в Истанбул през пролетта на 2024 г. и печели директна квота за участие в най-големия световен спортен форум.

На Олимпиадата в Париж в кат. 86 кг на свободната борба представянето му е отлично – той стига до финалите, където печели категорично. Успехът на Магомед Рамазанов е изключителен и за България, и за Велико Търново. Рамазанов става първият олимпийски златен медалист в спортната история на В. Търново.

В качеството си на представители на Инициативен комитет предлагаме съгл. чл.27, ал.1, т.2 и чл. 28, ал.2 от Наредбата за символите и наградите на Община Велико Търново Магомед Рамазанов да бъде удостоен със званието Почетен гражданин“, посочено е в номинацията.

На днешното заседание на Общинския съвет гласуването бе тайно. Предложи го комисията с председател Тодор Тодоров на основание чл.30, ал.2 от Наредбата. Съветниците гласуваха с интегрална бюлетина, като от 30 действителни бюлетини само двама гласуваха „не подкрепям никого“, а 28 гласуваха „за“.

Така Магомед Рамазанов с почти пълно единодушие стана Почетен гражданин на старата столица. В друго свое предложение Инициативният комитет предлага неговият треньор Мирослав Колев да стане носител на Наградата „Велико Търново“.