Икономика

КЕВР утвърди цената на природния газ за септември

   
КЕВР утвърди цената на природния газ за септември

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за септември в размер на 61,91 лв./MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Регулаторът утвърди цената след извършен анализ на внесените от „Булгаргаз“ ЕАД актуални данни.

Стойността е с 1.9% по-висока от тази за август. Причината за това е, че поради предложената от „Булгаргаз“ цена, която е много по-благоприятна спрямо цените на международните газови пазари, клиенти на регулирания и свободния пазар са подали заявки до обществения доставчик за допълнителни количества природен газ. Това увеличава общото количество природен газ за покриване на месечното потребление и оскъпява суровината. Независимо от повишението, утвърдената от КЕВР цена за септември е конкурентна, тъй като е значително по-ниска от референтния индекс TTF на нидерландската газова борса.

„Представителите на българския бизнес е важно да знаят, че са предприети всички необходими действия за защита на интересите на потребителите у нас“, подчерта председателят на КЕВР доц. Иван Иванов на откритото заседание и посочи, че дневният индекс TTF е нараснал до около 75,85 лв./MWh.