Анализи

Как да се предпазим от западнонилската треска?

   


Вчера, 29 август, стана ясно, че западнонилската треска вече е взела две жертви и у нас. Вирусът, който се пренася от комари, е доста коварен, макар че повечето заразени не развиват симптоми. В редки случаи западнонилската треска може да доведе до трайни неврологични проблеми и дори смърт.

Ето какво знаем за вируса и как можем да се предпазим от него.

Какво представлява и какъв е произходът на западнонилската треска

Вирусът се среща най-вече сред птици и комари. След ухапване от комар, вирусът се предава и на хората.

За първи път западнонилската треска е идентифицирана в района на Западен Нил в Уганда, преди да се разпространи в Африка, Европа, Америка и останалите континенти, пише USA Today.

Какви са симптомите на западнонилска треска

Около четири от пет души, заразени с вируса, не проявяват симптоми. Около един от пет заразени обаче развива най-честия симптом - треска, която се характеризира с повишена телесна температура и ускорен пулс. Други често срещани симптоми включват главоболие, болки в тялото или мускулите, болки в ставите, повръщане, диария и обрив.

Симптомите обикновено се проявяват между първия и 14-ия ден, след като човек е бил ухапан, и могат да продължат от три до шест дни.

В редки случаи се развива по-тежка невроинвазивна форма, която може да причини енцефалит или менингит. Симптомите включват мускулна слабост, схванатост във врата, слабост в ръка или крак, замаяност, загуба на съзнание или кома. Около 10% от тези тежки случаи завършват със смърт.

Всеки човек може да се разболее от вируса тежко, но по-възрастните хора, както и страдащите от рак, сърдечно-съдови заболявания и бъбречни заболявания, а също и пациенти с трансплантирани органи, са изложени на по-голям риск.

Западнонилската треска не е инфекция, която да зависи от общата увреденост на организма. В литературата, обаче, има данни, че при хора с недобре контролиран диабет вероятността от усложнения е по-голяма. Това коментира пред NOVA здравният консултант на Столичната община и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Тодор Кантарджиев.

„Някои хора боледуват, защото имат един специфичен дефицит на имунната система. Произвеждат антитела срещу собствения си интерферон едно – това е белтъкът, който ни пази от вирусни инфекции. Тези хора са по-слабо защитени в този момент, когато вирусът може от кръвта да премине в мозъка”, поясни той. 

Относно симптомите на треската, той каза следното:

„Най-важното е, ако се появяват симптоми от централната нервна система – сънливост, главоболие, дезориентация, прояви на засягането на мозъка, веднага да се търси медицинска помощ. При всички други случаи – температура и болки по мускулите, нещата отшумяват”.

Как да се предпазим от западнонилска треска

Макар че няма ваксина, която може да предпази хората от вируса, най-добрият начин да избегнем заразяването е да ограничим излагането си на места, където виреят комари и можем да бъдем ухапани.

Как да се предпазим от вируса на западнонилската треска? - 3
Снимка: Shutterstock
 
Когато сме на открито, е добре да използваме репелентен продукт против комари, да носим дрехи с дълги крачоли и ръкави и да не се застояваме на места, където виреят много комари. Полезно е у дома да имаме комарници и други приспособления, с които да ограничим достъпа на комари, както и да използваме климатика вкъщи, вместо да отваряме врати и прозорци, за да разхлаждаме през лятото.

Проф. Тодор Кантарджиев призова хората да ползват репеленти и машинки за комари.

„Комарът хапе след залез слънце. Затова са необходими мрежи и комарници на прозорците, и да не ходим на места, където има комари", каза още той.

„Задължително трябва да сме с блуза с дълъг ръкав. Комарът хапе през една фланелка, трябва да сме облечени с две”, поясни още специалистът.