Икономика

България е сред 12-те страни, намалили вредните емисии, при които се вдига БВП

   


България е една от 12-те страни в Европа, които през първото тримесечие на годината са успели да намалят вредните емисии и заедно с това да увеличат Брутния вътрешен продукт. Това показват официалните данни на Евростат.

Емисиите на парникови газове намаляват на фона на ръст в икономиката в Германия, България и Белгия. В страната ни спадът е с 1.2 процента от януари до март.

За същия период по данни на Националната статистика - Брутният вътрешен продукт нараства с 1,8 % спрямо същия период на 2023 година.

Спадът на вредните емисии всъщност е отчетен за тримесечието, в което ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток" 3 окончателно спря работа. Това се случи в края на февруари.

"Причините са няколко – най-вече ниските цени на електроенергията, която беше. И някои други фактори-  топлата зима, намаленото промишлено производство в ЕС и в частност и в България", заяви пред bTV Юлиян Семерджиев – председател на Съвета на дир. на ТЕЦ- Марица 3 Димитровград.

Без въглищни централи, вредните емисии намаляват, но и приходите от енергетиката падат. А Брутният вътрешен продукт в първото тримесечие расте. Като причина за икономическия ръст се сочат увеличеното крайно потребление  и износа на стоки и услуги.

Според икономиста Боян Рашев обаче в дългосрочен план България и Европа имат нужда от енергийно интензивна индустрия.