Новини

Електронните рецепти за лекарства, плащани от НЗОК, ще може да се изпълняват частично

   

  БНТ

От септември електронните рецепти за лекарства, които се заплащат от НЗОК, ще могат да бъдат изпълнявани и частично. Това съобщи Министерството на здравеопазването. Промените са указани в Наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, обнародвана в средата на август. Основната цел е да се улесни достъпът на пациентите до предписаната терапия.

Към момента е-рецептите се изпълняват само напълно, което създава трудности, когато определено лекарство липсва в дадена аптека. С промените ще бъде възможно електронна рецепта, която е частично изпълнена, останалата част да бъде изпълнено по-късно в същата или в друга аптека, сключила договор с НЗОК. Окончателното изпълнение може да се осъществи до два работни дни от първоначалното частично изпълнение, но не по-късно от датата на изтичане на срока на валидност на електронното предписание.

Промените в наредбата налагат обновяване на софтуерите на аптеките спрямо Националната здравноинформационна система, за да може всеки фармацевт да вижда, когато дадена рецепта не е изпълнена напълно. Адаптирането на софтуерите ще продължи и в първата седмица от септември, след което частичното изпълнение на рецептите ще бъде възможно навсякъде.

Издадените до влизане в сила на наредбата електронни предписания се изпълняват по досегашния ред, в срока им на валидност. Наредбата влиза в сила от 1 септември 2024 г., се посочва в документа, обнародван в Държавен вестник на 13 август тази година.