Икономика

Инфлацията в еврозоната е най-ниската за последните 3 години

   

  google

Инфлацията в еврозоната спадна до най-ниското си ниво от три години насам през август, създавайки предпоставки за по-нататъшно намаляване на лихвените проценти на Европейската централна банка през следващия месец въпреки предизвиканото от Олимпийските игри поскъпване на услугите, предава Reuters. 

ЕЦБ започна да прекратява двегодишната си кампания срещу високата инфлация, която последва бързото възстановяване на икономиката след пандемията COVID-19 и нахлуването на Русия в Украйна.

Инфлацията в 20-те държави с обща валута евро се понижи до 2,2% през този месец, което е най-бавният темп от юли 2021 г. насам и се доближава до целта на ЕЦБ от 2%, според експресните данни на статистическата служба на Европейския съюз Евростат.

Макар че спадът се дължеше главно на по-ниските цени на енергията и може дори да се обърне по-късно тази година, той все пак вероятно щеше да подпечата сделката за второ понижение на лихвите на ЕЦБ на 12 септември след първия ход през юни

„Значителният спад на общата инфлация през август прави намаляването през септември предрешено“, каза Томас Дворак, старши икономист в Oxford Economics.

Все пак докладът показа, че растежът на цените в сектора на услугите - който се следи отблизо от политиците, тъй като отразява по-добре вътрешното търсене, а не външните условия - се ускори до 4,2% от вече високите 4,0%.