Икономика

Пожарите: Колко декара гора загуби България и в кои региони?

   

  google

От началото на 2024 година до 26.08.2024 г., в страната са регистрирани 489 пожара, засегнали горски територии с обща площ от близо 159 218 дка, като 14 408 дка (9 %) от тях са върхови. Това съобщиха от Изпълнителна агенция по горите за bTV.

Основно са засегнати широколистни гори – 116 890 дка (73%), иглолистни гори – 21 809 дка (14%), смесена растителност – 3 107 дка (2%) и 17 412 дка (11%) треви, незалесени площи и мъртва горска постилка.

Може ли да се използва повторно обгорялата растителност?

Според експертите оползотворяването на обгорялата дървесина зависи от степентта на обгорялост и вида на пожара – върхов или низов. Върховите пожари засягат короните и стъблата на дърветата това води до частично или до пълното им увреждане. В случаите, когато от пожара са засегнати само клоните и кората, дървесината е напълно годна за обработка. При обгорели клони, кора и стъблена част дървесината би могла да се използва за технологична преработка в дървесен чипс, за дървесни плочи и т.н. Низовите пожари обхващат мъртва горска покривка, подраст и храсти и основата на стъблата на дърветата. Често пъти след потушаването им гората се възстановява по естествен път.

Предизвикателството пред Държавните горски предприятия и техните териториални поделения, както и собственици на частни и общински гори е да оползотворят обгорялата дървесина - от една страна от икономическа гледна точка, а от друга страна от екологична гледна точка – в насажденията не трябва да се оставя частично обгорялата дървесина, тъй като в последствие биха могли да се развият  вредители, които да се разпространят.

Законът за горите регламентира, че сечищата и пожарищата, които не могат да бъдат възобновени по естествен път до три години от изсичането или изгарянето им при пожар, се залесяват от собственика им до две години след изтичането на тригодишния период.

Кой е най-пострадалият от пожарите регион?

По данни на Изпълнителна агенция по горите най-пострадали са горските територии в териториалния обхват на Регионална дирекция по горите (РДГ) Сливен, където са възникнали 11 пожара, опожарената площ - 47 095 дка или почти 30% от всички опожарени горски територии. Три от пожарите са възникнали в обхвата на Териториално поделение (ТП) Държавно горско стопанство (ДГС) Елхово, с опожарена горска територия - 46 036 дка.

След тях са горски територии в териториалния обхват на РДГ Кърджали - 61 пожара, опожарена площ - 45 274 дка (28% от всички опожарени горски територии).

Най-засегнати от пожарите са горите, намиращи се в териториалния обхват на ТП ДГС Свиленград – 21 558 дка, ТП ДГС Маджарово – 12 945 дка, ТП ДГС Хасково – 3 701 дка, ТП ДЛС Тополовград – 2 771 дка, ТП ДГС Ивайловград – 1 079 дка.  Големи пожари възникнаха и на територията на регионалните дирекции Ловеч, Пловдив, Благоевград.