Свят

Във Великобритания обмислят въвеждане на 4-дневна работна седмица

   


Работещите на пълно работно време биха могли да получат правото да поискат от работодателите си да работят на 4-дневна работна седмица, според правителствените планове за увеличаване на гъвкавата заетост, предаде Би Би Си.

Според плановете, за които първо съобщи Daily Telegraph, служителите ще трябва да работят на пълен работен ден, за да получават пълното си възнаграждение, но ще могат да поискат да съкратят работното си време в рамките на по-кратка работна седмица.

Това може да позволи на служителите да работят четири по-дълги дни вместо пет

Представителят на консервативната опозиция Кевин Холинрейк заяви, че работодателите са „ужасени“ от тези планове.

Въпреки това министрите настояват, че няма да наложат промяната на служителите или на предприятията.

„Всички промени в трудовото законодателство ще бъдат консултирани, като ще се работи в партньорство с бизнеса“, заяви говорител на Министерството на бизнеса и търговията.

Той добави, че планът за по-гъвкаво работно време има за цел да повиши производителността и да помогне на повече хора да се върнат на работа.

Понастоящем служителите имат право да поискат гъвкаво работно време, но от работодателите се изисква само да разглеждат исканията по „разумен начин“.

Лейбъристите дойдоха на власт по-рано тази година, като обещаха да го направят стандартно от първия ден за всички работници, освен в случаите, когато това не е възможно.

Подробности се очакват през есента, когато се очаква законът за създаване на нов пакет от права на работниците да мине през парламента.

Консервативната опозиция обаче твърди, че този подход ще навреди на бизнеса и ще доведе до намаляване на производителността.

„Въпреки предупреждения след предупреждения от страна на индустрията, Анджела Рейнър (британският вицепремиер)  продължава напред с профсъюзните си закони във френски стил, които ще оскъпят правенето на бизнес в Обединеното кралство“, заяви Кевин Холинрейк.