Свят

Регионални избори в Германия: Възможна е победа на крайнодесните в някои провинции

   


В Германия се очаква знаков резултат от регионалните избори. За първи път от управлението на нацистите миналия век, крайнодясна партия може да спечели в някои от федералните провинции. Проучванията определят победата на "Алтернатива за Германия" в провинция Тюрингия като практически сигурна.

Освен очакваната победа в Тюрингия, „Алтернатива за Германия” има шанс за първото място и в другата провинция, в която се провежда гласуване на 1 септември - Саксония. Партията е известна с антиимигрантски и евроскептични позиции. Както и със съпротивата срещу бързото въвеждане на строги екологични норми. 

"Дрезден заслужава да преобърнем цялата политика на страната, започвайки от тук. Tова е нашата цел. И ние ще я постигнем на 1-ви септември, скъпи приятели! Като победим!" Тино Крупала, зам.-председател на Алтернатива за Германия.

Анализатори наричат перспективата за победа на крайнодесните "политическо земетресение". В Тюрингия и Саксония имаше редица протести срещу формацията, включително в деня преди изборите. Много от другите партии обвиняват „Алтернатива за Германия” във възраждане на фашизма – тема, която е силно болезнена в страната.

"Донякъде сме уплашени. Много хора се питат какво ще означава за нас, като демократично гражданско общество, ако първата политическа сила в Тюрингия е Алтернатива за Германия", заяви Ана-Лена, участник в протест в Ерфурт.

"Ще го кажа ясно - аз съм против нормализирането на фашизма. Те правят фашизма нещо обичайно в ежедневието", заяви премиерът на провинция Тюрингия Бодо Рамелов.

Силните резултати на партията не са пълна изненада. Тя от години е популярна в бившата Източна Германия и на предишните избори беше на второ място в Тюрингия и Саксония. Експерти казват, че определянето на партията само като "крайнодясна" е неточно. Тя събира избиратели, недоволни от различни неща и по-скоро е "антиситемна". Но неофашисткият етикет е реалност за много хора и това може да се отрази на въпросните провинции.

„Хората ще се замислят дали да преместят семействата си в Тюрингия. Дали биха искали да живеят тук. Потенциалните инвеститори също ще вземат предвид ситуацията, преди да отворят клон на фирмата си или да я преместят в тази част на страната", заяви По думите на Аксел Залхайзер, директор на Института за демокрация в Йена.

Иронично, това би задълбочило един от основните проблеми, които обединяват гласоподавателите на „Алтернатива за Германия”. Те са недоволни, че 30 години след Обединението на Германия, бившата ГДР продължава да е осезаемо по-бедната част на страната.