Анализи

BIRD: Прехвърлянето на сараите минава през нотариуса на Пеевски

   
BIRD: Прехвърлянето на сараите минава през нотариуса на Пеевски

Разпадът на съдружието между почетния председател на ДПС Ахмед Доган и бившия транспортен министър в кабинета "Орешарски" Данаил Папазов минава през нотариус Весела Ивчева и се случва извън кантората, съобщава разследващият сайт BIRD.

Ивчева е заверила прехвърлянията, чрез които Доган беше отстранен от собствеността на сараите в Бояна и Росенец и ТЕЦ "Варна", след като влезе в конфликт с Делян Пеевски. "Сигда" е прехвърлена на "Сигда Кънстракшън" на Папазов при нотариус Весела Ивчева с удостоверяване извън кантората.

Преди дни Папазов призова бившия си съдружник Доган да напусне веднага сараите, защото "пребивава в тях без основание", а днес той обяви, че ще предостави всички вещи и документи на почетния председател на ДПС, ако получи пълен списък с тях.

BIRD припомня, че нотариус Весела Ивчева стана известна покрай случая "Осемте джуджета", в който е заверявала документи, облагодетелстващи бившия следовател Петьо Петров – Пепи Еврото и вече бивша жена Любена.

Според разследващия сайт в основната си част удостоверяването на Ивчева се случва "извън кантората", а така няма как да се правят проверки на лични документи, справки в бази население, гражданско състояние и други проверки.

Тя удостоверява прехвърлянето на свързаните с Делян Пеевски медии (фирмата “Телеграф Медиа”; продажбата на хотел "Берлин"; фирмата на Булгартабак, получила необезпечен кредит от Българската банка за развитие (ББР); дубайски фирмени участия във фирмите "ИНТРЪСТ"; "НСН Инвестмънт" и др.

Нотариус Ивчева заверява и договор за особен залог за отпуснатия от ББР кредит от 150 милиона лв. на свързаната с Румен Гайтански – Вълка фирма "Роудуей Кънстракшън" АД – извън кантората.

Весела Ивчева присъства не само в разпада, но и в останалите сделки около съдружието между Ахмед Доган и Данаил Папазов.