Икономика

Кръчмарите нагли: Салатите станаха лукс в менюто

   

  google

Салатите в ресторантите вече се превърнаха в истински лукс в менюто. Зеленчуковите предястия поскъпнаха толкова, че вече гонят, а понякога и надхвърлят цените на основните ястия.

Цифрите в менюто стряскат даже и платежоспособните клиенти и затова вече поръчват рядко и предпочитат топлите предястия, които поне засищат. Като капак, порцията се стопява все повече и повече и често изглежда като пълна подигравка с клиента, пише lupa.bg.

Българската класика – шопската салата, вече върви над 12 до 15-16 лева в по-скъпите заведения. За жалост, срещу тази сума посетителите получават най-често няколко некачествени домата, малко краставички, лук и тънки стружки сирене.

Ако искате голяма купа шопска, единственият вариант е да си я направите сами вкъщи. Овчарската също е съвсем обедняла откъм продукти и по-скоро е копие на шопската, но просто с по-висока цена. Добавките от шунка, гъби и яйце са почти невидими в чинията. Две четвъртинки жълтък в чинията е максимумът, а колбасът почти винаги е спестен.

Цената обаче е доволно висока – въпросната народна салата струва 15-16 до 18 лева., а грамажът в никакъв случай не отговаря на обозначеното в менюто – обикновено около 400 грама.

Порцията в чинията изобщо не отговаря на написаното в листа, оплакват се клиентите от много заведения и в София, и по морето.

Мнозина твърдят, че в едно и също заведение всеки път получават чиния с различен грамаж, така че явно готвачите сипват „на око”.

Зеленчуковите предястия с по-специални продукти пък може да ви предложат и за над 20 лева. Например салатите с морски дарове, или пък тези с прошуто и пармезан като нищо може да стигнат и 30 лева в луксозните заведения.

Въпросните чуждоземни добавки обаче са в толкова минимално количество, че в никакъв случай не си заслужават високата цена.

Например салата с рукола и пармезан изглежда така – няколко листа марулая, тук-там листенца от рукола, а прозрачните стружки пармезан са толкова фини и тънки, че почти не се забелязват. „Не може няколко зеленийки да струват 18-20 лева, това е безобразие”, ядосват се клиентите.

В предястието с морки дарове пък скаридките са дребни, малко на брой и явно се слагат просто за украса. Основната част на салатата си остава зеленчукът.  

Най-щедро в чиниите се блъска айсберг и маруля. Обикновено тъкмо тия зелении пълнят порциите и затова всички зелени салати са досущ едни и същи.
Клиентите са недоволни и от доматените салати, независимо дали са с моцарела, или са в общ микс. Плод-зеленчукът е с лошо качество, безвкусен е, нямат аромат и са с бели коренища.

„Вместо да използват плътни, вкусни и ароматни домати, независимо дали червени или розови, купуват най-евтините, а слагат безобразни цени.”, възмущават се посетители на заведенията. 


Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите предсрочни парламентарни избори на 27 октомври?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14