Икономика

Американската Foot Locker отваря магазин за спортни облекла в България

   
Американската Foot Locker отваря магазин за спортни облекла в България

Американският производител на спортни стоки  Foot Locker ще отвори магазин в България. Компанията планира разрастване на общо пет пазара в региона – Кипър, Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина и Черна гора. Магазините ще се управляват от Fourlis Group – компанията, която държи франчайз правата за Балканите на веригите IKEA, Intersport и Holland & Barrett, съобщава SeeNews.

Планираната експанзия в региона е вследствие на подписано споразумение между Fourlis Group и Foot Locker за придобиване на нейните операции в Гърция и Румъния и разширяване на мрежата от магазини в шест държави в Югоизточна Европа.

Според споразумението Fourlis ще придобие трите магазина на Foot Locker и операциите за електронна търговия в Гърция, както и трите магазина в Румъния, се казва в прессъобщение от компанията.

Сделката подлежи на изпълнение на определени условия и се очаква да бъде финализирана през първата половина на 2025 г.

В същото време Fourlis сключва лицензионни споразумения с Foot Locker за отваряне на магазини в България, Кипър, Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина и Черна гора – се казва още в прессъобщението на компанията.

Какви са целите на групата?
Fourlis Group има за цел да управлява 80 магазина и осем сайта за електронна търговия в осемте държави до 2029 г., с дългосрочна цел да се разшири до 120 магазина в региона.

За да улесни този растеж, Fourlis ще инвестира приблизително 40 млн. евро в капиталови разходи, се казва в отделно изявление, предава SeeNews.

В целия регион на Югоизточна Европа Fourlis очаква да генерира приблизително 30 милиона евро продажби през първата година и да достигне 250 милиона евро до петата година от партньорството.

Fourlis вече присъства в Гърция, Кипър, България и Румъния, като работи чрез франчайз и лицензионни споразумения за марки като IKEA, Intersport и Holland & Barrett.

Кои са Foot Locker?
Foot Locker, Inc. е американски мултинационален търговец на дребно на спортно облекло и обувки със седалище в центъра на Манхатън, Ню Йорк, и опериращ в над 40 държави.

Компанията е наследник на F. W. Woolworth Company (Woolworth's), която промени името си на Foot Locker през 2001 г. Корпорацията  управлява едноименната верига магазини за спортни обувки Foot Locker.