Новини

ЦИК взе решение да започне приемането на заявленията и документите за участие в предстоящия вот

   
ЦИК взе решение да започне приемането на заявленията и документите за участие в предстоящия вот

С 8 глас "за" и 3 "против" членовете на Централната избирателна комисия решиха да започне приемането на заявленията и документите на политическите формации за участие в предстоящия парламентарен вот. ЦИК също така реши да има еднакъв час за двете заявления, ако има такива, и няма да се поставя пореден номер. Ще работят и два екипа по приемането на документите. 

Според Георги Баханов, който гласува против, това е правен абсурд, защото не се отбелязват час и поредност на номерата. Другите против решението на ЦИК бяха Йорданка Ганчева и Красимир Ципов. 

Стана ясно, че поне 5 варианта са били обсъдени на започналото в 10.30 часа закрито работно заседание на ЦИК за намиране на изход от кризисната ситуация около несъстоялия се навреме старт на приемането на документите заради присъствието на представители на двете крила на ДПС. Всичките тези варианти са обсъждани в идеята, че за всички участници в надпреварата трябва да има равни условия. 

С 5 срещу 6 гласа беше отхвърлено направеното предложение от председателстващия заседанието - заместник-председател на комисията Димитър Димитров - да се промени физически мястото за приемането на документите и председателя на НС да предостави на ЦИК друга зала. Това предложение срещна най-силния отпор и критики от секретаря на ЦИК Севинч Солакова и от члена на комисията Ерхан Чаушев. Солакова беше доста емоционална, като тя заяви, че това предложение за промяна на мястото не е решение на проблема, а е заемане на опасна за ЦИК позиция като независима централен орган. Тя посочи, че това, което членовете на ЦИК премълчават е, че се страхуват да регистрират ДПС - Чакъров и се опитват да създадат условия, при които ще се попречи обективно на други да се регистрират като номер 1. 

Заседанието на ЦИК все още не е приключило, но би трябвало приемането на документите за регистрация вече да започне, като крайният срок  е 11-ти септември.