Новини

ЦИК ще регистрира едновременно двете ДПС, за да няма спор кой е бил първи

   
ЦИК ще регистрира едновременно двете ДПС, за да няма спор кой е бил първи

ЦИК ще приеме едновременно документите на двете фракции в ДПС, за да няма спор кой е бил първи и кой е бил втори на опашката. До това решение централната комисия стигна след близо час заседание, а преди това - около четири часа съвещание.

За целта ще работят два екипа с по двама членове на ЦИК, а в протоколите ще бъде записан един и същи час.

От снощи бюрата, на които ЦИК приема документите за регистрация на партиите за участие в изборите, са окупирани от депутати на ДПС. Те са от двете фракции в партията - близките до Делян Пеевски и близките до Джевдет Чакъров и Ахмед Доган. Процедурата трябваше да започне в 09,30 часа сутринта, но народните представители не ги допуснаха до местата им от страх, че другите ще бъдат регистрирани първи. Накрая двете дами членове на ЦИК, които бяха дежурни по приемане на документацията, се отказаха и събраха ЦИК на съвещание, за да реши как да излезе от ситуацията.

По време на дългото заседание с множество почивки са били обсъдени пет варианта - ЦИК да поиска председателя на парламента Рая Назарян да им даде друго помещение за прием на документи, да не им се дават поредни номера, да се търси съдействие от служебния министър на иновациите Росен Карадимов, който отговаря за организацията на изборите, и дори да се преместят в друга сграда.

ЦИК няма своя сграда, макар да е постоянно действащ орган. Комисията работи в сградата на бившия партиен дом, където сега заседава Народното събрание. Затова и е имало идеи да се преместят временно другаде или да търсят съдействие от Назарян.

Предложението да се иска друга зала на парламента бе на Димитър Димитров, но беше отхвърлено. По време на заседанието стана ясно, ще са били обсъждани две зали, които също се намират на партера на сградата, където и сега ЦИК приема документи. Вероятно и до там депутатите биха имали достъп.