Новини Свят

Путин пристигна в Монголия на официално посещение

   
Путин пристигна в Монголия на официално посещение

Руският президент Владимир Путин днес пристигна на официално посещение в Монголия, която е член на Международния наказателен съд, който издаде заповед за ареста му, предаде Асошиейтед прес.

Официалното посещение, по време на което Путин ще се срещне утре с монголския лидер Ухнаагийн Хурелсух, е първата визита на руския президент в държава членка на Международния наказателен съд, след като преди близо 18 месеца той издаде заповед за ареста му по обвинения във военни престъпления в Украйна. Страните членки на МНС са задължени да задържат заподозрени, ако има издадена заповед за техния арест, но съдът не разполага с механизъм за налагане изпълнението на това задължение.

Монголия, разположена между Русия и Китай рядко населена страна, е силно зависима от Москва за горива и електричество, а от Пекин - за инвестиции в минната си промишленост, отбелязва АП. Освен това тази страна се намира на трасето на планирания нов газопровод, свързващ Русия и Китай. От години Москва води преговори за изграждането на газопровод, по който да се пренасят 50 млрд. куб. м природен газ годишно от нейния регион Ямал до Китай през Монголия. Проектът, наречен „Силата на Сибир 2“, е част от руската стратегия за компенсиране на загубата на по-голямата част от продажбите на газ в Европа след началото на войната в Украйна, пише БТА.

Утре Путин и монголският лидер ще присъстват на церемония, посветена на победата на съветските и монголските войски през 1939 г. над японската армия, завладяла Манджурия в Североизточен Китай. Също така утре ще бъдат подписани редица документи, а в програмата на Путин има полагане на цветя пред паметника на маршала на Съветския съюз Георгий Жуков, отбелязва ТАСС.  

По традиция, дори когато пътува в чужбина, Путин използва произведена в Русия лимузина "Аурус“ с руското знаме. Той напусна летището именно с този автомобил. 

Украйна призова Монголия да арестува Путин и да го предаде на съда в Хага, припомня АП.

Говорителят на Кремъл отхвърли обвинението, заявявайки, че то е политически мотивирано и заяви, че няма притеснения за пътуването на руския президент.