Новини

Основател на Български гласъ от коалицията на Пеевски се отрича

   
Основател на Български гласъ от коалицията на Пеевски се отрича

Нямам нищо общо с партия "Български глас". Това заяви един от основателите на партията Тихомир Василев в своя позиция, изпратена до медиите, по повод регистрацията на ДПС на Делян Пеевски за изборите на 27 октомври, като стана ясно, че са подадени документи за коалиционно участие заедно с други две партии едната, от които е "Български глас".

По този повод Тихомир Василев иска да опровергае излязлата информация, че той заедно с други участници в антиправителствените протести през 2020 г. са част от партия "Български глас" и да внесе пояснение в ситуацията.Василев посочва, че през 2021 година със съмишленици е учредил неправителствената организация "Български глас", като целта е била да се поддържан гражданска активност и да се създаде платформа за свободно изразяване на мнение и възможност за дискусионни формати.

Но около година по-късно към организацията се е присъединил Георги Попов, който се е представил като човек, който е разочарован от опита си в ИТН, а след известно време е учредена и партията "Български глас".

Впоследствие Попов започна да се опитва да прокарва интересите на меко казано съмнителни бизнесмени и политици с финансови стимули. Отхвърлих тези предложения и осъзнах, че Георги Попов е прокси на същите тези, които са го внедрили в ИТН. Той е имал задачата да превземе структурата на НПО "Български глас", защото сдружението е разпознаваемо и имаше последователи в някои населени места. Когато Попов осъзна, че не може да контролира процеса, извърши рейдърство над партията и я превзе с помощта на своя сподвижник адвокат Огнян Митов, който пък беше организационен секретар, обяснява още Тихомир Василев в своята позиция.

След това Василев с още няколко човека, основатели на НПО "Български глас", са се оттеглили от партията, "защото не искахме по никакъв начин да бъдем свързани с нечистоплътните "уговорки и договорки", които Георги Попов подготвяше в навечерието на местните избори през 2023 г.".

Според Василев Георги Попов вече година се крие от учредители на партията, които са в контролните органи и искат да се оттеглят и не отговаря на техните заявления за напускане. Причината е, че има риск контролните органи на партията да останат без необходимия брой членове, за да функционират според Устава, уточнява Тихомир Василев и допълва, че днес сме свидетели на това как "Български глас" вече е официално оръжие във войната за превземане на ДПС между Пеевски и Доган.