Свят

Атаки в централната част на Украйна, има много загинали и ранени

   
Атаки в централната част на Украйна, има много загинали и ранени

Най-малко 41 души са загинали, а над 180 са ранени при руски удари в Полтава в централната част на Украйна. Това съобщи украинският президент Володимир Зеленски във видеозапис, публикуван в платформата "Телеграм".

Той посочи, че руските сили са нанесли удар с две балистични ракети, като са повредили сградата на Военния институт по комуникации, и добави, че е наредил провеждането на пълно и бързо разследване на обстоятелството около нападението.

"Руските мръсници със сигурност ще бъдат подведени под отговорност за този удар", заяви Зеленски.
 
„Времевият интервал между алармата и пристигането на смъртоносните ракети беше толкова кратък, че застигна хората по средата на евакуацията в бомбоубежището“, заявиха от украинското военно министерство. По техни данни спасителите все още работят, след като са спасили 25 души, включително 11 души, затрупани под развалините.

В изявление в Telegram областният управител на Полтавска област Филип Пронин каза, че е бил „ужасен ден за Полтава”. Той поднесе съболезнования на всички пострадали семейства и призова украинците да даряват кръв.
 
Президентът Зеленски повтори още веднъж призивите си за повече западни средства за противовъздушна отбрана и призова съюзниците да позволят използването на техните оръжия с голям обсег на действие за удари по цели дълбоко в руската територия, за да може Украйна да се защити.

"Продължаваме да повтаряме на всички по света, които имат властта да спрат този терор: системите за противовъздушна отбрана и ракетите са необходими в Украйна, а не някъде в някой склад", заяви украинският президент.

"Ударите на далечни разстояния, които могат да ни защитят от руския терор, са необходими сега, а не след време. За съжаление, всеки ден забавяне означава загуба на човешки живот", добави той.