Свят

Европейски училища масово забраняват употребата на телефони в клас

   

  google

Много училища в Европа забраняват мобилните телефони. Темата е станала болезнена за съвременното общество. Целта на мярката е да се бори не само с училищния тормоз, но и да позволи на учениците да общуват повече помежду си и да бъдат по-концентрирани в клас. Франция, където учебната година вече започна, е една от страните, които пробват експериментално забраната.

Всъщност във Франция използването на мобилни телефони е забранено със закон още през 2018 г. Какво е новото сега и как родители и ученици приемат промените?

Дигиталната пауза”, както френските власти наричат мярката, предвижда телефоните да бъдат отнемани още на входовете на над 200 колежа. Те ще бъдат оставяни в индивидуални шкафове и връщане след учебните занятия. Над 50 хиляди ученици ще бъдат подложени на този своеобразен тест. Ако мярката сработи, от 1 януари 2025 г. забраната ще бъде въведена на национално ниво.

Използването на телефони се ограничава при децата след 4 клас. По-малките ученици не са обект на дискусия, тъй като повечето от тях нямат мобилни устройства.

Мярката вече работи в Испания, Нидерландия, Гърция и Белгия. Опити се правят в Румъния и Кипър.