Свят

Песков: Действията на Запада налагат Русия да преразгледа ядрената си доктрина

   
Песков: Действията на Запада налагат Русия да преразгледа ядрената си доктрина

Ескалацията на войната в Украйна от Вашингтон и действията на "колективния Запад" наложиха Русия да преразгледа ядрената си доктрина, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от „Ройтерс“.

Русия заяви наскоро, че е готова да направи промени в политиката, определяща обстоятелствата за използването на ядрени оръжия, но все още не е посочила подробности за промените. Съществуващата ядрена доктрина, изложена в указ на президента Владимир Путин от 2020 г., гласи, че Русия може да използва ядрени оръжия в случай на ядрена атака от враг или конвенционална атака, която застрашава съществуването на държавата.

„Ревизирането идва "на фона на предизвикателствата и заплахите, провокирани от страните от така наречения колективен Запад", каза Песков пред руски агенции.

Москва отчита възможността Украйна да използва доставено от САЩ оръжие с голям обсег в своите атаки дълбоко в руската територия, добави той. Украйна отдавна призова своите съюзници да й позволят да стреля със западни оръжия по цели далеч във вражеска територия и тези призиви станаха по-силни, тъй като Русия засилва въздушните удари срещу украинската енергийна и друга инфраструктура, както и жилищни блокове.

„Очевидно е, че украинците ще направят това“, каза Песков, цитиран от РИА. „Вземаме предвид всичко това“, добави той.

Най-малко 50 души бяха убити и 271 ранени, когато Русия удари военен институт в централния украински град Полтава с две балистични ракети във вторник, в най-смъртоносната атака за годината във войната.