Икономика

Телекомите без право да си искат остъпките по прекратени договори

   
Телекомите без право да си искат остъпките по прекратени договори

На мобилните оператори е забранено при предсрочно прекратяване на договорите от страна на клиентите им да начисляват като неустойки вече ползваните намаления в плановете или закупените устройства. Това гласят административни актове на председателя на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Мария Филипова, която я оглави в края март, ден след като напусна поста на зам.-председател на Комисията за финансов надзор.Забраната е срещу прилагана от мобилните оператори "нелоялна агресивна търговска практика", "злоупотреба с влияние" и налагане на "всякакъв вид прекомерни и несъотвестващи на целта извъндоговорни пречки на потребителя, когато потребителят желае да упражни правата си по договора, включително правото си да прекрати договора или да избере друга стока или услуга или друг търговец", посочва се в съобщението на комисията.

В него се обяснява, че решението е заради множество сигнали от потребители, че при предсрочното прекратяване на договора, освен законната неустойка в размер на три стандартни такси, оператор допълнително начислява и неустойка за предоставени отстъпки от цените на месечните такси, както и неустойка за дадени отстъпки от цените на крайни устройства (в случаите, когато потребителят е закупил на преференциална цена и крайно устройство).

Тази практика на телекомите се доказва от приложените към жалбите на клиенти месечни сметки и фактури, от които е видно, че действително са начислявани тези неустойки.Така, овен фиксираната в договора неустойка от три месечни такси при прекратяване на договора, са включени и допълнителни клаузи. Според едната операторът може да иска да му бъдат върнати отстъпките от месечните абонаментни такси до края на срока на договора, който се прекратява предсрочно. Другата изисква разликата между стандартната цена на устройството и заплатената от потребителя цена, съответстваща на оставащия срок до края на договора. Така се заобикаля поставеният максимален праг на неустойка от размера на три месечни абонаментни такси за физически лица, заявяват от КЗП."Това са уговорки във вреда на потребителя, които накърняват добрите нрави и водят до съществено неравновесие между правата и задълженията на търговеца и потребителя, като задължават потребителя при неизпълнение на неговите задължения да заплати необосновано високо обезщетение или неустойка", допълва се в съобщението.

От комисията отбелязват, че тези обезщетения за операторите реално дублират неустойката от три стандартни месечни вноски.С включването в договора за мобилни услуги за едно и също неизпълнение на няколко различни и едновременно дължими санкции, се надхвърля обезпечителната и обезщетителната функция на неустойката и същата се явява необосновано висока", казват от комисията.

Според нейния председател това е злоупотребяват с влияние и възползване на телекомите от позицията на по-силна страна в правоотношението си с потребителя, за да тълкува изключително в свой интерес неустоечната клауза в договора. Без наличие на правно основание в допълнение към уговорения максимален размер на неустойката за физически лица се начисляват въпросните допълнителни неустойки.

Това несъмнено е възможно да промени решението на потребителя да се откаже от прекратяване на договора, заради прекомерно високите неустойки и прилаганата "агресивна нелоялна търговска практика".

Предстои да се види дали телекомите ще обжалват административните актове на КЗП. През март тази година, след като мобилните оператори обявиха поредната индексация на таксите си заради инфлацията и след проведени тежки преговори, те подписаха споразумение с предишното ръководство на Комисията за защита на конкуренцията, според което ако повишат цените си с над 2 процента, клиентът може да се откаже от договора дори без неустойката.Ограничаването до тях същ обе постигнато с остри спорове, тъй като преди това телекомите искаха от потребителите си да плащат всички такси до края на договора си.