Новини

Пореден протест срещу безводието в Кочериново блокира пътя за Рилския манастир

   
Пореден протест срещу безводието в Кочериново блокира пътя за Рилския манастир

В 17 ч. днес жителите на община Кочериново отново блокираха пътя за гр. Рила и Рилския манастир заради безводието.

Блокада има в Бараково, блокиран е пътя за Кочериново, както и обиколния за гр. Рила през селата Пороминово и Стоб. Втората блокада е в гр. Кочериново, изцяло е блокиран пътя към Рила и Рилския манастир, третата блокада е на Е-79 в кв. Левски, в посока Дупница, но тук протестиращите пропускат трафика през 20 мин.

На протеста в бившия кв. Шарков чифлик има полиция и жандармерия, Пътна полиция отбива пътуващите в тази посока по АМ Струма още на кръговото при разклона за Бараково.
Днес на кочериновци бе обяснено от "Кюстендилска вода", че ВЕЦ Каменица отпуска допълнително 10 л. вода в секунда за Кочериново, констатирани са и 4 незаконни отклонения в Рила от довеждащия водопровод.

„Проблемът с водата е от 20 дни, но не непрекъснато, но от осем дни няма, живея в едноетажна къща, чешмичката ми е на двора, само та тече и то до 21 часа. И това ако е вода, всичките ми съдове са на барбекюто в двора, там готвя, ям, мия, бойлера не съм го включвала, за да не изгори без вода, къпем се при приятели, за да отида на работа“ обясни Зоя Ягоридкова.

„Не е нормално в 21-ви век да сме без вода, ходим на площада за да си налеем, си плащаме, не пропускат да ни вземат парите“, обясни Първолета Вретенарска.

„Проблемът с водата е от 19-ти август, имаше шест дни в които града, махала „В. Левски“ и селата Крумово, Бураново, Боровец и Драгодан наистина не получаваха вода“, обясни Невена Манова зам. кмет на община Кочериново.

Според нея проблемът е че въобще не потичала и грам вода от 5.-10 те литра в секунда, подавани от ВЕЦ Каменица и водохващане Елешница, подавани към община Кочериново.
След срещите с представителите на МРРБ, министерски съвет, Областния управител и „Кюстендилска вода“ тук в общината нещата подобряват, но все още не са решени напълно, защото водата в резервоарите свършва бързо защото хората се запасяват“, добави Манова.

Според нея от днес вече има вода в Кочериново, направени са и замервания, нещо което не е правено от години и смята че нещата ще се нормализират.

„В момента ВЕЦ Каменица работи с намален капацитет заради техническо профилактика, подава 90 литра вода в секунда, а от 11 ч. днес отпуснаха още 10 литра за район Кочериново, така надявам се до ден-два водоподаването да се нормализира“, обясни Димитър Терзийски-технически ръководител във ВиК-Кочериново.

Той бе категоричен, че при безводие хората се презапасяват, инспектори и геодезисти са направили измервания точките на трасето, но проблем с него няма. При проверките са констатирани и отстранени четири незаконния отклонения, всичките на територията на гр.Рила и директно към довеждащия водопровод, използвани са за напояване.