Спорт

Стартира Лигата на нациите - еврошампионът Испания с визита на Балканите

   
Стартира Лигата на нациите - еврошампионът Испания с визита на Балканите

Четвъртото издание на турнира за Лигата на нациите започва днес, като предстои да се изиграят 9 срещи.

Самата надпревара иначе стартира през 2018 г., като досегашните победители в нея са Португалия (през 2019 г.), Франция (през 2021 г.) и настоящият европейски шампион Испания, който спечели с дузпи срещу Хърватия миналата година. Както е известно, добро представяне в Лигата на нациите дава втори шанс на отборите, които не са успели в европейските квалификации, да се класират на еврофиналите през 2028 г., когато домакини ще са Великобритания и Република Ирландия.

Любопитното за това издание също е, че финалистът от последните две Европейски първенства Англия падна в по-долната дивизия Б.

В един от най-интересните мачове за деня Сърбия посреща европейския шампион Испания. Домакините, които се представиха слабо на Евро 2024 и отпаднаха в групите ще искат да се реваншират пред темпераментните си фенове. Сърбите ще са без редица важни фигури като неповиканите Душан Влахович и Филип Костич, отказалия се капитан Душан Тадич, както и без контузените Сергей Милинкович-Савич и Александър Митрович. В игралия брилянтно на Евро 2024 тим на Испания пък също ще липсват важни хора - наказаният за политически скандирания за Гибралтар Родри, както и контузеният (и също наказан) Алваро Мората.

В другата среща от групата се изправят два от оставилите добро впечатление тимове на изминалите еврофинали - Дания и Швейцария.

В още един много интересен сблъсък един срещу друг излизат едни от най-силните отбори в последно време - Португалия и Хърватия. Съответно съперници на терена ще са и две от иконите на футбола в лицето на Кристиано Роналдо и Лука Модрич. Всяка от неостаряващите звезди ще иска да се реваншира за не чак толкова убедителното си представяне на изминалите еврофинали. Компания на двата отбора в тази група от поток А ще правят и две от разочарованията на Евро 2024 - Шотландия и Полша, които ще премерят сили в Глазгоу.

В групата на България ще се играе и срещата между Северна Ирландия и едно от откритията на миналите евроквалификации Люксембург.

В друга среща от същата дивизия Ц Азербайджан е домакин на Швеция в най-ранния мач за деня. “Тре крунур” имат да си връщат на този съперник, след като в края на миналата година загубиха тежко в Баку с 0:3 в евроквалификациите. В същата група Естония е домакин на участника на Евро 2024 Словакия.