Спорт

Меси и Роналдо не са сред номинираните за Златна топка

   


Лионел Меси и Кристиано Роналдо, които имат общо 13 награди „Златна топка“, не попаднаха в списъка с номинирани за тазгодишното раздаване на наградите, което ще се проведе на 28 октомври.

Това се случва за първи от 2003 година насам. Меси грабна най-престижното индивидуално отличие във футбола за рекорден осми път миналата година, а Роналдо е петкратен носител на званието. От 2008 година насам само двама души са печелили „Златна топка“ освен аржентинеца и португалеца – Лука Модрич (2018 г.) и Карим Бензема (2022 г.). Фаворити тази година са Родри, Джуд Белингам и Винисиус Жуниор.

Полузащитникът на Манчестър Сити Родри завоюва поредна шампионска титла на Англия с „гражданите“, а малко по-късно през лятото стана и европейски шампион с Испания, като бе избран за Играч на турнира.

От своя страна Белингам и Винисиус могат да се похвалят с триумф в испанската Ла Лига и спечелването на Шампионската лига, където на финала Реал Мадрид се справи с Борусия Дортмунд. Миналата година талантът спечели трофея "Копа", който се присъжда на най-добрия играч под 21 години. Фаворит за спечелване на отличието тази година е Ламин Ямал, който изигра блестящо европейско първенство с екипа на Испания.