Икономика

Toshiba ще участва в ремонта на ПАВЕЦ Чаира

   


Toshiba Energy Systems & Solutions Corporation ще съдейства на България за максимално бързо възстановяване на работата на ПАВЕЦ „Чаира”, това съобщи Министерството на енергетиката.

Сделката

След срещата на министъра на енергетиката Владимир Малинов с управителния директор и директор „Енергийни системи“ в корпорацията Цутому Такеучи в Токио, бе постигнато съгласие за сделката. Разговорът между министър Малинов и Цутому Такеучи е продължение на активната комуникация между Националната електрическа компания и Toshiba Energy Systems & Solutions Corporation относно потенциалните възможности на корпорацията за възстановяването на ПАВЕЦ „Чаира“.

 
През следващите две седмици предстои, като краткосрочна мярка, „Национална електрическа компания“ ЕАД да обяви обществена поръчка за ремонт на хидроагрегат 1 на централата. Това се налага предвид ключовото й значение за енергийната система на страната и значимостта й за гарантиране на електроенергийната сигурност. В дългосрочен план предстои обявяването на обществена поръчка за доставка и подмяна на генератори, турбини, основни и спомагателни съоръжения и системи за контрол, изпитвания и въвеждане в експлоатация на хидроагрегати 1 и 4 на централата.
 
„Участието на корпорацията в ремонтните и възстановителните дейности на централата е от ключово значение за успешното продължаване на надеждната й експлоатация в бъдеще“, каза министър Малинов.
 
 
Разговор с Hitachi

В рамките на визитата си в Япония енергийният министър разговаря и с Тошиаки Хигашихара, председател на съвета на директорите и главен изпълнителен директор на компанията Hitachi, както и с Макото Такашима, председател на борда на директорите на банка Сумитомо Мицуи. Двамата са съпредседатели на Комитета за връзки с Европа в най-голямата бизнес организация в страната – Кейданрен, която обединява компании от различни сфери на японската икономика.
 
 
От страна на Hitachi бе изразен интерес за участие в разширяването на електропреносната мрежа в България. От компанията бе заявена и готовност да споделят своя опит в изграждането на трансформатори, както и в областта на малките модулни реактори, стана ясно още по време на разговора.