Новини

НА ЖИВО: Тържествена заря-проверка по повод 139 години от Съединението

   
НА ЖИВО: Тържествена заря-проверка по повод 139 години от Съединението

Тържествената заря-проверка в Пловдив е кулминацията на празничния 6 септември. Тя се провежда на площад "Съединение" с начален час 20.30 ч.

На нея присъстват президентът, председателят на парламента, служебният премиер, депутати, министри, зам.-министърът на отбраната Аделина Николова, официални лиця, както и представителни формирования от Съвместното командване на специалните операции, 110-ти логистичен полк и 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка от състава на Сухопътните войски, Трета авиационна база и 24-та авиационна база от състава на Военновъздушните сили.

"За мен е чест на днешната паметна дата да бъда в хилядолетния Пловдив, където вече 139 години продължава да отеква ехото от историческия акт на Съединението. Най-вдъхновяващият епизод на българската политическа дързост. На 6 септември през 1885 г. над Пловдивския конак за първи път се развяват цветовете на българския флаг, за да оповестят съединяването на Княжество България и Източна Румелия", заяви президентът в началото на речта си.