Свят

Новата дипломация на Турция: Ердоган вече иска да бъде приятел с всички

   
Новата дипломация на Турция: Ердоган вече иска да бъде приятел с всички

Египетският президент Абдел Фатах ал Сиси се срещна с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган в Анкара в сряда, докато двамата се стремят да възстановят наскоро обтегнатите връзки и да си сътрудничат по-тясно в енергетиката, отбраната и войната в Газа. Първото пътуване на Абдел Фатах ал Сиси до Турция, откакто стана президент през 2014 г., бележи обрат след години на мразовити отношения между двете регионални сили. Ердоган посети Кайро за първи път от повече от десетилетие преди около шест месеца. Това коментира журналистът Мехмед Юмер в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова по Bloomberg TV Bulgaria.

Турция има желание да внася втечнен природен газ от Египет като част от плана си да бъде център за доставки за Европа.

"През 2019 г. бяха [намерени] газови находища в Източното Средиземноморие - по оценка не са чак толкова големи залежи, които да променят баланса в световен мащаб, но имат силно значение за региона. Израел направи споразумение с Гърция, а Турция беше изпреварила с друг ход - споразумение между нея и Либия, но възникна спор с парцелирането и кой как ще се разположи в цялата ситуация."

Освен за газовите находища Анкара и Кайро се противопоставиха и заради положението в Либия, коментира Юмер, като Ердоган подкрепяше международното признатото правителство в западната част, а Сиси - силите на генерал Хафтар.

Сближаването на Ердоган с Египет е част от по-широк план за възстановяване на връзките с арабските сили и региона чрез дипломация, а не толкова военна сила, каза Юмер. Целта на Ердоган е да използва това за стимулиране на турската икономика чрез повече инвестиции и износ и вече направи подобни стъпки с Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия през последните две години.

Ердоган се опитва да възстанови политиката на Турция за нулеви проблеми със съседите си, въпреки че вече бе разрушил много мостове, каза Юмер и добави, че се повдига въпросът и за сближаване на Анкара с режима на Асад в Дамаск.

"На Ердоган ще му е трудно да възроди инерцията, която Турция имаше през неговите първи два мандата в периода 2002 - 2011 г."

Ердоган е опортюнист и съобщенията за подадена молба за членство в БРИКС трябва да се разглежда в тази светлина и като опит да извлече повече ползи от съюзниците си на Запад, смята Юмер. Турция остава солиден сюзник на Запада и в страната не се обръща голямо внимание на новата авантюра на Ердоган, добави Юмер. Много по-голям интерес се обръща на икономическото състояние и кога и дали опозицията ще предизвика предсрочни избори.