Новини

Доц. Ангел Кунчев: От края на септември до средата на октомври е най-подходящото време за ваксини срещу грип

   
Доц. Ангел Кунчев: От края на септември до средата на октомври е най-подходящото време за ваксини срещу грип

От края на септември до средата на октомври е най-подходящият период за ваксинация срещу грип преди зимата. Това коментира в студиото на "Денят започва в неделя" държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му, ваксините тази година се подготвят както всяка, на базата на случилото се в южното полукълбо, където зимата приключва.

"Не очаквам изненади тази зима, една нормална грипна епидемия. Нищо особено не се е случило до този момент", обясни още Кунчев.

Той коментира и продължаващите случаи на COVID-19.

"Ковидът се превърна в нормален вирус, който циркулира. Не пълни болници, не умират масово хора. Ваксините се препоръчват за хора, за които имат по-сериозни рискове - това са възрастни, малки деца и хора с хронични заболявания. За останалите ваксината срещу Ковид не е задължителна", каза още Кунчев.

По думите му, за момента няма заплаха и от пандемия от придобилата напоследък "западнонилска треска". Причината за това е, че заболяването не се предава от човек на човек, а през животни и ухапване от комари. Очаква се със застудяването на времето да се уталожат и случаите на западнонилска треска.

Здравният инспектор коментира и нивото на задължителна имунизация в страната.

"За да бъде постигнат добър имунитет на дадено общество срещу болест, за която има ваксина е да има имунизация на над 95% от населението. Всичко друго е компромис. В България нивото на задължителната имунизация е сравнително добро. В Румъния видяхте какво се случи с пандемията от морбили, при която се заразиха около 20 хиляди деца и починаха 20. Не трябва да се допуска подобна ситуация", каза Кунчев.