Новини

Енергийни напитки, енергийни шмъркове: ефектът може да е пагубен за подрастващите

   
Енергийни напитки, енергийни шмъркове: ефектът може да е пагубен за подрастващите

Всяко второ дете в България между 7 и 18 години е консумирало енергийни напитки, показва национално представително проучване за хранителните навици на децата у нас. След като парламентът окончателно наложи забрана на вейповете за деца, се очаква това да се случи и с енергийните напитки.

„Те водят до енергиен скок – много бързо организмът ни получава усещане за еуфория, подобряване на паметта и настроението, повишаване на работоспособността. Това обаче и измамно“, обясни в предаването „Тази неделя“ кардиологът д-р Мария Радкова-Калпачка.

Енергийните напитки са известни още от 1949 г. В Европа са пренесени от австрийски бизнесмен през 1987 г. Интересното е, че за първи път те са разработени в Тайланд с идеята да подобрят работоспособността на бедните хора.

Напитките с най-много кофеин

Съдържанието в енергийните напитки е основно на кофеин и то в немалко количество. Едно кенче съдържа около 160 мг кофеин. За сравнение - едно еспресо от около 40 мл съдържа 63 мг кофеин, обясни кардиологът.

„За възрастта между 12 и 18 години консумацията на енергийни напитки може да доведе до пагубни последствия, защото изведнъж организмът получава много голяма доза кофеин“, поясни д-р Мария Радкова-Калпачка.

По думите ѝ 200 мг кофеин има сериозни странични ефекти, като това да предизвиква засилване на безпокойството и тревожността. Води и до безсъние, треперене на ръцете и др.

Основните странични ефекти на кофеина като пагубност обаче са върху сърдечно-съдовата система.

„Той води до повишаване на артериалното налягане и вдигане на пулса. Кофеинът в комбинацията със захар води до много бързо повишаване на нивата на кръвната захар в организма, което води до стимулиране на повече отделяне на инсулин от задстомашната жлеза“, обясни д-р Мария Радкова-Калпачка.

„В началото, когато сме изпили енергийната напитка, сме усетили чувство на задоволство, на потискане на апетита, но това е временно. След това повишеното отделяне на инсулин води до много бързо намаляване на кръвната захар, тоест до хипогликемия. Оттам до засилване на чувството за глад, треперене. Дори имате усещане, че ще паднете и това отново ви кара да посегнете към енергийната напитка“, поясни общо кардиологът.

В този смисъл употребата им с цел отслабване е абсолютен мит, категорична бе д-р Мария Радкова-Калпачка.

Какво още съдържат енергийните напитки?

Освен кофеин енергийните напитки съдържат и други добавки като захар и то в немалко количество. Около 56 грама е средното съдържание на захар в едно кенче. Това се равнява на около три супени лъжици.

Според кардиологичните асоциации допустимото количество захар, което трябва да приемаме ежедневно, е не повече от 36 грама.

Енергийните напитки съдържат още аминокиселина, която се нарича таурин. Организмът я произвежда в малки количества и тя също има стимулиращ ефект. В някои от тях се съдържа растението гуарана, което е известно в Южна Америка.

„Тя има положителни ефекти – намалява кръвното налягане и потиска апетита, което води до понижаване на теглото. Но в енергийните напитки и тауринът, и гуараната са синтетични продукти“, поясни кардиологът.

По думите на д-р Мария Радкова-Калпачка нараства броят на пациентите в млада възраст с инфаркти. Тя даде пример с мъж под 30 години, който се оказва, че е приемал за дълъг период от време енергийна напитка след фитнес тренировка.

Категорична е, че те трябва да бъдат забранени за подрастващите.