Новини

Ще останат ли двете коалиции на ДПС извън изборите заради разцеплението в партията?

   
Ще останат ли двете коалиции на ДПС извън изборите заради разцеплението в партията?

Всички очакват решението на ЦИК за регистрация или отказ на такава на двете коалиции "Движение за права и свободи - ново начало" и "Демокрация, права и сободи - ДПС".

Как ЦИК ще реши спора на ДПС предстои да разберем - заседание на комисията е планирано за понеделник, 9 септември.

Според изискванията на Изборния кодекс една партия може да участва на изборите само в една коалиция. И затова ЦИК поставиха условието коалициите да докажат, че ДПС като партия не е част от състава им. Но и коалициите не отстъпват.

Вчера от коалиция "Демокрация, права и свободи - ДПС" са уведомили Централната избирателна комисия, че възразяват срещу указанията, които получиха - да представят документи, че ДПС не е част от нито едно от двете обединения, с които двата враждуващи лагера в движението подадоха заявление за предсрочните парламентарни избори.

Жалбата ще бъде подадена днес във Върховния административен съд, според БНТ. В коалицията на лоялните на почетния председател Ахмед Доган участват още две партии - СБОР и Земеделски народен съюз.

От другата коалиция  - около председателя Делян Пеевски, също са отказали да се съобразят с препоръката на ЦИК. В "Движение за права и свободи - Ново начало" участват още две партии - "Новите лидери" и "Български глас".

 След като двете коалиции не изпълнят указанията на ЦИК - какво можем да очакваме?

"Можем да очакваме отказ от страна на ЦИК да бъдат регистрирани за участие в изборите в този формат", каза доц. Наталия Киселова - преподавател по конституционно право.

Според Киселова при оспорване пред ВАС има две възможности. Първата: съдът да укаже на ЦИК да регистрира само едната коалиция. И втората: да не бъде дадена възможност за участие на нито една от двете коалиции в този формат.

"Предполагам, че и двете коалиции, тъй като се регистрира една и съща партия за участие, единствената разлика би трябвало да бъде кой представлява партията ДПС. Ако обаче има други различия, за които ние не знаем и ВАС изиска от Софийски градски съд съдействие относно печата или банковата сметка, която партията е ползвала или пък от ЦИК в други избори, то тогава и други фактори може да се окажат надделяващи при даване на зелена светлина за регистрация на коалиция с участието на партия ДПС", обясни Киселова пред БНТ.

До момента 9 партии и 4 коалици са подали документи за регистрация за участие в изборите на 27 октомври.