Свят

Израел удари обекти в Сирия, 14 души са убити

   
Израел удари обекти в Сирия, 14 души са убити

Най-малко 14 души са били убити след редица удари срещу цели в Сирия, съобщи държавната информационна агенция на страната. Според нея атаките са дошли от Израел. 

43 души са ранени, шестима от тях са в критично състояние.

Пет обекта са били атакувани, включително научноизследователски център, предаде Би Би Си.

Поразен е бил голям воененен център за производство на химическо оръжие, разположен в близост до Мисяф. Смята се, че в него е имало екип от ирански военни експерти, участващи в производството на оръжия.

Израел обикновено не коментира атаките в Сирия и сега не е изразил позиция за случилото се.

Според местни медии Израел е направил най-малко 13 атаки.

"В неделя около 23:20 ч. израелският враг предприе въздушна агресия откъм Северозападен Ливан, насочена към редица военни обекти в централната част на Сирия", заяви военен източник пред сирийската новинарска агенция САНА.

"Нашите системи за противовъздушна отбрана свалиха част от ракетите", добавя източникът, без да предостави повече подробности.

Ударите са предизвикали два пожара, пожарникари работят по потушаването на огъня.

По време на най-нашумялото нападение срещу Сирия от началото на войната в Газа през април предполагаеми израелски изтребители бомбардираха иранското посолство в Дамаск. След удара Иран съобщи, че са били убити седем военни съветници, трима от които високопоставени командири.

Междувременно израелските сили за отбрана заявиха днес, че са поразили обекти на ливанската шиитска групировка "Хизбула" в Южен Ливан, предаде ДПА.

Военновъздушните сили на Израел са нанесли удари по "военни съоръжения и ракетна установка на "Хизбула" през изминалата нощ в районите на Кфаркела, Тайбех, Ханин и Ярин, в близост до ливанската граница с Израел, обявиха силите за отбрана на Израел, известни като ЦАХАЛ, в публикация в приложението "Телеграм".

Израелските ВВС са поразили "военно съоръжение на "Хизбула" в Хирбет Селм, също в южната част на Ливан, се допълва в изявлението на израелската армия.

От началото на войната в ивицата Газа, започнала с изненадващото нападение на радикалната палестинска групировка "Хамас" срещу израелска територия на 7 октомври миналата година, израелската армия и подкрепяното от Иран движение "Хизбула" (солидарно с "Хамас") си разменят почти всекидневно удари през границата, припомня ДПА.