Автомобили

BMW пуска кола на водород

   
BMW пуска кола на водород

Германският автомобилостроител BMW си е поставил за цел да пусне на пазара своя първи модел, задвижван с водород през 2028 г., като за целта ще бъде използвана технологията за горивни клетки, разработена в партньорство с Toyota, предаде Reuters, цитирана от БТА. 

От BMW посочиха, че автомобилът ще бъде вариант на съществуващ модел с опция за задвижване с водородни горивни клетки, като повече подробности не бяха представени, допълва Reuters.

Изпълнителният директор на BMW Оливър Зипс каза в изявление, че превозното средство ще "подчертае как технологичният прогрес оформя мобилността на бъдещето"

Партньорството на BMW с Toyota ще позволи на двете компании да намалят разходите за разработка на задвижване за пътнически автомобили, което да намери приложение и в лекотоварните и тежкотоварни автомобили. 

BMW е сред най-силните застъпници на водородната технология сред германските производители на автомобили и вече тества водороден пътнически автомобил, iX5 Hydrogen, който има пробег от 500 км и възможност за зареждане с гориво за от три до четири минути. 

Задвижваните с водород превозни средства могат да се зареждат бързо с гориво и да имат голям пробег, но малко производители на автомобили са инвестирали в технологията поради високите разходи и ограничената мрежа от места за зареждане.