Новини

За другата седмица се отлага представянето на новата Европейска комисия

   
За другата седмица се отлага представянето на новата Европейска комисия

Представянето на новата Европейска комисия, което се очакваше да стане утре, се отлага за следващата седмица. Урсула фон дер Лайен трябваше на 11 септември да представи състава и структурата на Комисията пред председателския съвет на Европейския парламент в Брюксел. Вместо утре, това ще стане следващата седмица по време на пленарната сесия на ЕП в Страсбург.

Причината е, че кандидатът за комисар на Словения беше сменен вчера и новата кандидатура трябва официално да бъде одобрена от парламента в Любляна. Очаква се това да стане в петък. Словения смени първоначалния си кандидат, който беше мъж с жена - Марта Кос по искане на Брюксел. Урсула фон дер Лайен се опитва да състави комисия, в която да има баланс между мъжете и жените.

От ЕК съобщиха, че представянето на състава и структурата на новата Европейска комисия ще бъде следващия вторник в Страсбург, пише БНТ.

Вчера Фон дер Лайен изпрати писмо до служебния премиер Димитър Главчев, в което иска България официално да предложи за комисар Екатерина Захариева.

Страната ни единствена спази изискването на председателя на ЕК да номинира двама кандидати – един мъж и една жена.