Свят

Защо Русия обвинява собствените си учени в държавна измяна?

   
Защо Русия обвинява собствените си учени в държавна измяна?

Руските учени Александър Шиплюк, Анатолий Маслов и Валери Звегинцев имат повече общи неща, отколкото просто ролята им на водещи физици в разработването на хиперзвукови ракети, една от технологичните силни страни на тяхната страна. През последните месеци и тримата бяха обвинени в държавна измяна и задържани от руските власти.

На 3 септември московски съд осъди Шиплюк, бивш директор на Института по теоретична и приложна механика (ITAM) в Сибир, на 15 години затвор със строг режим. Процесът при закрити врати го призна за виновен в споделяне на "класифицирана информация" на научна конференция в Китай през 2017 г. Шиплюк твърди, че представените от него данни вече са били обществено достояние.

Неговият колега от ITAM, 78-годишният Маслов, който е специалист по хиперзвукови полети, използва същия аргумент, след като беше осъден на 14 години затвор през май. Той също беше обвинен в държавна измяна за предаване на чувствителна информация по време на пътувания в чужбина.

Междувременно Звегинцев, друг хиперзвуков експерт от същия институт, беше арестуван миналата пролет и остава в следствения арест. Руските власти потвърдиха ареста му едва след като група руски учени публично изразиха загриженост за своите колеги в отворено писмо, публикувано миналия май.

Изследователи от базирания в Новосибирск ITAM не са единствените, които са били обект на прицел от руските власти. Александър Куранов, инженер, който ръководи ключова програма за хиперзвукови самолети в късната съветска епоха, беше осъден на седем години затвор за държавна измяна през април 2024 г., след като прекара повече от две години в ареста.

От 2018 г. най-малко 11 специалисти по хиперзвукова технология са били задържани от руските власти, според BBC.

Репресиите започнаха в годината, когато президентът Владимир Путин обяви, че Русия притежава хиперзвуково оръжие, което уж демонстрира военното превъзходство на страната над Съединените щати.

Хиперзвуковите ракети са способни да се движат с изключително високи скорости и могат да променят курса си по време на полет, за да избегнат въздушната отбрана.

Репресиите срещу руски учени ескалираха още повече след началото на войната в Украйна през февруари 2022 г.

"Това е много отмъстителен начин за атакуване на учени. Повечето от тях са по-възрастни, а поне един е неизлечимо болен", отбеляза Джени Матърс, специалист по руските разузнавателни служби в университета Абъристуит в Уелс.

Руските власти не проявиха малко милост към учените в лошо здраве. Маслов получи инфаркт по време на ареста, но руските власти не се поколебаха да го преследват.

През април 2022 г. властите дори измъкнаха Дмитрий Колкер, физик, борещ се с рак на панкреаса в четвърти стадий, от болничното му легло. Той почина два дни след ареста си.

Стремежът на Москва да контролира знанията

Безмилостното преследване на учените, участващи в разработването на хиперзвукови ракети, отразява "поведението на един все по-параноичен и изолиран режим", отбелязва Стивън Хол, специалист по Русия в университета в Бат. Експерти смятат, че Кремъл е решен да предотврати всяко изтичане на чувствителна информация.

"Изглежда, че Путин се опитва да осигури контрол върху всяко ключово знание", допълва Матерс.

Тази репресия не е без прецедент в руската история. През 1953 г. режимът на Йосиф Сталин стартира "заговора на лекарите", спонсорирана от държавата кампания, която обвинява еврейски лекари в заговор за убийството на съветски лидери и в работа със Съединените щати. Неотдавнашната вълна от арести предполага подобна атмосфера на параноя.

"Изследователите, които трябва да работят с глобалния научен свят, винаги са били подозирани в заговор със западните сили, когато руският режим стане по-параноичен", обяснява Хол.

Забележително е, че репресиите са насочени не само към онези, заподозрени в съучастие със Запада, но и към изследователи, обвинени в споделяне на информация със страни, смятани за приятелски настроени към Москва. Шиплюк беше задържан след пътуване до Китай, а Звегинцев беше арестуван след публикуване на научна статия в ирански вестник.

"Владимир Путин не вярва на никого", казва Матерс.

Арестите също така отразяват усилията на тайните служби да запазят своята значимост, като подклаждат параноята на режима. "Когато използвате обвинението в държавна измяна, това означава, че държавата дава на ФСБ допълнителна власт и правото да не казва нищо", обяснява Матърс.

Хол подчерта, че ФСБ знае как да се представи като незаменима за Кремъл. През 2012 г. директорът на ФСБ Александър Бортников заяви, че горските пожари в Сибир са дело на Ал Кайда без никакви доказателства, използвайки възможността да поиска удължаване на бюджета.

Експертите предполагат, че хиперзвуковите специалисти са просто пионки в по-голяма игра на влияние в Кремъл. Тази стратегия обаче крие рискове с обратен ефект. Изолирането от световната научна общност може сериозно да попречи на руските изследвания и технологичен прогрес.

"Основната цел изглежда е да се направи възможно най-шокиращ пример, така че други учени да бъдат обезсърчени да работят с чуждестранни колеги", заключва Матерс.