Свят

Зеленски предупреждава: Украйна ще търси отговорност от онези, които помагат на Русия

   
Зеленски предупреждава: Украйна ще търси отговорност от онези, които помагат на Русия

Украинският президент Володимир Зеленски обяви в традиционното си видеобръщение, че неговата нация ще търси отговорност от онези, които помагат на Русия, подстрекават или удължават войната ѝ, цитирано от News.bg

"Искам да заявя на всеки по света, който все още иска да помогне на Путин, независимо по какъв начин, че ние ще направим всичко по силите си не само за да защитим нашата държава и народ, но и за да консолидираме мощен отговор от страна на света срещу тези, които помагат на Русия или подстрекават и продължават войната", добави Зеленски.

Припомняме, че днес и САЩ, и Великобритания, както и страни от ЕС, наложиха нови санкции срещу физически и юридически лица, регистрирани в Иран, за които се смята, че са доставяли на Русия балистични ракети с малък обсег.

Междувременно стана ясно, че след иранските доставки на балистични ракети за Русия, САЩ не изключват възможността да разрешат на Украйна да използва американски ракети за превантивни удари по руска територия.

В свой коментар държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън уточни, че първо ще трябва да се изясни дали украинските военнослужещи могат да използват въпросните ракети. Ако не, това ще изисква обучение.

На второ място стои въпросът дали те могат да ги поддържат технически, и на трето, последно място, стои питането дали предоставянето на американските ракети е част от обща стратегия за постигане на ясно определени цели.

Зеленски пак иска разрешение за употреба на западно оръжие за удари на руска територия.

Също днес стана ясно, че в сравнение с 2023 г., през тази година Украйна е удвоила производството на оръжие. Това бе отчетено от украинския премиер Денис Шмигал.

"През 2023 г. производството на оръжие в Украйна нарасна трикратно, а за първите осем месеца от 2024 г. го увеличихме още два пъти", посочи Шмигал.

Освен това, Киев планира да произведе повече от 1 млн. дрона до края на 2024 г., допълни украинският премиер.

Припомняме, че миналата нощ руската ПВО неутрализира близо 150 дрона, като половината от тях над Брянска област, а 20 - близо до Москва.