Икономика

През октомври получаваме първия танкер с втечнен газ от Александруполис

   

  google

Първият танкер с втечнен газ ще получи България от терминала при Александруполис през октомври. Това стана след търг, проведен от “Булгаргаз”. В него участваха 10 международни компании, съобщиха от обществения доставчик. 

От там припомнят, че на 29 август 2024 г. “Булгаргаз” обяви тръжни процедури за доставка на 5 товара (5 000 000 мегаватчаса) втечнен природен газ в рамките на резервирания си капацитет на терминала в Александруполис. Компанията планира още два търга за доставки на втечнен газ при терминала - за ноември и за декември. Предвижда се по един товар на месец, следващият търг ще е за ноември и декември, а третият - за януари и февруари 2025 г. включително.

От “Булгаргаз” очакват засилен интерес и при следващите две процедури. Доставката е предвидена в съответствие със съгласуваните между оператора на терминала Gastrade и “Булгаргаз” времеви слотове. След забавяне на строителството на терминала Gastrade обяви, че започва търговски операции от 1 октомври.

Дружеството посочва, че с включването на втечнения природен газ от Александруполис в енергийния микс, "Булгаргаз" ЕАД напълно гарантира сигурността на газовите доставки за предстоящия зимен сезон за българските потребители и бизнес, с оглед потенциалното спиране на транспортирането на руски природен газ през украинска територия от началото на следващата година.