Шоу

Изложба ТриМа в Галерия Vivacom Art Hall Оборище 5

   


На 17 септември 2024 г. – празникът на София и денят, в който почитаме светите мъченици Вяра, Надежда и Любов и майка им София – в Галерия Vivacom Art Hall Оборище 5 от 19:00 ч. ще бъде открита впечатляващата изложба „ТриМа“.

Творците Мирослава Мерекьова, Марин Мерекьов и Александра Мерекьова са наследници на Никола Вълчев – известен български художник, майстор на битовия пейзаж. Картините си показват заедно – като почит и признателност към предците си, развили таланта им, научили ги да се оглеждат и за невидимото.

Темите и стиловете върху платната, емоциите и състоянията, които пресъздават, са много различни, но и обединени от сюжети от детството на художниците – Алжир и слънцето, Ахтопол и рибата, манастири, цветя и птици, гръцки и хърватски острови, мечти и късчета фантазии.

Марин и Мирослава са брат и сестра, а Александра е дъщерята на Марин. И тримата творят в къщата на дядо си и родителите на Марин и Мирослава – Венета Вълчева Мерекьова, също художник, дъщеря на Никола Вълчев, и Никола Мерекьов, агроном и поет. Артистичен дом, построен през 1939 г., който винаги е бил храм на рисуването, на въображението, на непосредственото общуване и интелектуалните разговори.

Детството на Мирослава (р. 1969 г.) и Марин (р. 1968 г.) преминава сред картини, платна, бои и разговори за изкуство. И двамата помнят от най-ранните си години миризмата на бои и терпентин, чудото на цветовете и магията на пресъздадените образи. Родителите и дядо им успяват да ги вдъхновят да творят с удоволствие, а не по задължение, да бъдат наблюдателни, любопитни и търсещи красотата дори там, където трудно се забелязва.

Двамата завършват Висшия лесотехнически университет със специалност Ландшафтна архитектура и през 1995 г. основават една от първите български фирми в сферата на ландшафтния дизайн: Студио ДАЕЛ - Дизайн, Архитектура, Екология, Ландшафт. Разработките им се отличават с характер и почит към българската история и нейните допирни точки с културите на други народи. Най познатите и харесвани техни проекти в София включват кръговите кръстовища Лъвов мост и Телевизионна кула, зелената обемна фигура пред зала Арена Армеец, ЦУМ и околното пространство, множество столични булеварди. В чужбина представляват България през 2002 г. на световното изложение FLORIADE в Холандия, където печелят 3-то място, а след това получават втори награди на изложенията IGA (Германия, 2003 г.) и SHENZHEN (Китай, 2004 г.). И през всичките вече 30 години те продължават да рисуват.

И през всичките вече 30 години те продължават да рисуват.

Първата страст на Мирослава, повлияна от картините на дядо й, са пейзажите и старите къщи. След това идва безграничното и радостно възхищение от всички божии творения – птици, цветчета, пеперуди, гъсеници, скакалци. Тя не просто ги рисува – тя ги познава в дълбина, защото ги е изучавала, и чрез картините си сякаш разговаря с тях. В изложбата Мирослава представя храмове, градове, трамваи, морета, острови, образи, крави, кокошки, в увлекателен и колоритен разказ за неща видени, преживени и мечтани. Разказ, който е по детски искрен, шарен и пъстър.

От 2008 г. Марин рисува и дигитална карикатура, изработва плакати за театрални постановки, за професионални събития, илюстрира книги и списания. В последните години създава картини върху платно, вдъхновени от  спомените за детството му (Гара Макреш, Ахтопол, реките Видбол и Арчар с много риба, Алжир, Видин, река Дунав) и православните манастири. Вълнуват го и най-малките детайли. В изложбата той предлага своя поглед към манастирите на Света гора и в подробности ни разказва за предмети от бита, за морета, риби, чепарета и морски тайни.

Дебютна изява в изложбата са картините на Александра. Родена през 1998 г., тя от малка рисува, като първите й платна са, разбира се, стените вкъщи. Родителите й не само не я упрекват, а я насърчават, като баща й рисува заедно с нея. Александра завършва интериорен дизайн в IED – Милано, мотивирана и подкрепена от майка си Юлияна, която също е дизайнер. След завършването на образованието си в Италия се връща в България и заедно с майка си управлява компания за продуктов и интериорен дизайн, проектиране на жилищни пространства и мебели. И никога не прекъсва рисуването.

За нея картините са изискано подобрение, елегантен финиш на всеки интериор. В експозицията Александра представя текстури от различни материали, изобразяващи птици, насекоми, цветя и морета – цветна и неподправена почит и любов към природата, от която черпи вдъхновението си.

Посетителите ще могат да се насладят на експозицията в периода 18.09 – 28.09.2024 г. в работното време на Галерия Vivacom Art Hall Оборище 5. Входът е свободен.

Повече информация може да откриете на https://vivacomoborishte5.com