Новини

Вендинг машините за лекарства и денонощните аптеки минаха на първо четене в НС

   
Вендинг машините за лекарства и денонощните аптеки минаха на първо четене в НС

Вендинг машини за лекарства, продавани без лекарско предписание бяха разрешени на първо четене в парламента. Депутатите гарантират да има или такива, или денонощни аптеки във всяко населено място в страната.

Повече от 2 часа законопроектът на "Възраждане" бе най-обсъжданата тема днес и бе обект на засилен дебат, въпреки че всички политически формации се обединиха зад необходимостта от обезпечаване на лекарства особено в отдалечени и трудно достъпни райони. Текстовете минаха със 119 "за", 12 "против" (групата на ДПС)  и 22 въздържали се (20 от ПП-ДБ, един от ДПС и един независим).

А самият дебат мина с остри противоречия дори вътре в някои от парламентарните групи.

Статистиката показва, че 13 областни града в страната няма денонощни аптеки. Общо 56 такива съществуват у нас, повече от половината от които, 29, са в столицата. Останалите са в 14 общини.

Отново бе изтъкнато, че в много населени места няма денонощни аптеки, а е грехота в днешно време една майка да няма откъде да вземе аспирин за болното си дете.

"Възраждане" се мотивираха, че фармацевтичните услуги в България са на търговски принцип и са зависими от интересите на търговците. Пазарният принцип на фармацевтичната грижа не изпълнява социалните ангажименти, категорични бяха те.

"И с най-безобидните лекарствени продукти, ако бъдат употребявани без лекарско предписание и без надзора на фармацевт, бихме могли да стигнем до сериозни проблеми, включително до животозастрашаващи състояния", предупреди бившият здравен министър Костадин Ангелов от ГЕРБ. Преди гласуването той обеща формацията на Бойко Борисов да подкрепи законопроекта в пленарна зала, но видя съществени противоречия с действащото законодателство в областта на медикаментите в хуманната медицина.

Съпартиецът му Красимир Събев от Смолян обаче отбеляза, че здравето на хората е в техните собствени ръце. Анестезиологът посочи, че в практиката си е имал пациент, взел си 16 енергийни напитки от автомат и изпаднал в коматозно състояние. В смолянско, откъдето е избран за депутат обаче има много населени места, в които достъпът до медикаменти и е изключително затруднен и подобен подход, за лекарства без рецепти, би помогнал.

"Този законопроект между първо и второ четене трябва да бъде изрядно поправен и да бъде пригоден към българското законодателство, така че да реши всички онези проблеми, които съществуват, но и да гарантира безопасната употреба на лекарства. Ще настояваме този тип апарати да могат да съществуват законодателното пространство в България, но само и единствено под надзора на фармацевт", настоя Ангелов.

Тошко Йорданов от ИТН също подчерта, че става въпрос за продажба на лекарства, които се взимат без рецепта. 

Христо Гаджев от ГЕРБ заяви, че моделът си съществува и сега - на места има вендинг машини за лекарства. 

Катя Панева от ПП-ДБ заяви, че законопроектът създава предпоставка за безконтролно закупуване на лекарства. Според нея това би довело до риска от множество здравословни усложнения при хора, които не се консултират с медицински лица преди употребата им. Тя каза още, че проблемът с аптеките се състои в липсата на регулация за тяхното разкриване.

Георги Георгиев от "Възраждане" я обвини че е част от фармацевтичното лоби и каза, че ПП-ДБ нищо не са направили за здравната система по време на управлението си. С което си спечели закана за съдебно дело от нея за клевета.

Председателстващият заседанието Йордан Цонев от ДПС също бе свързан с фармацевтичното лоби покрай сина си, което той категорично отрече.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов също атакува тезата на ПП-ДБ, според които всяка аптека била на 5 минути разстояние. "Депутатът Иванов (Йордано Иванов от ДСБ - бел. ред. ) гледа къде е близката аптека до Лъки, ама не знаят къде е Лъки, и твърдят че има две аптеки там. Те не работят и призовавам лицето Иванов да отиде, като намери къде е Лъки. Фактът, че подобни същества в момента си позволяват да се отнасят мизантропси, човекомразки, към огромната част от българския народ, която няма достъп до елементарни услуги, като закупуване на лекарства. Те са изключително токсични. ПП-ДБ е токсична и нехигиенична партия. Ако бяха ходили извън България, щяха да знаят, че няма държава, която не предлага такива машини" , ядоса се той.

Йордан Иванов предупреди, че може да се създаде лекарствен монопол и попита кой гарантира, че вендинг машини ще има в малките населени места, а не само в големите, където конкуренцията може да бъде убита.

Ивайло Митковски от анонсира поправки между първо и второ четене. Според него необоснованото пускане на лекарства е в огромна вреда за населението и опасност, още повече че твърде голяма част от българското население е резистентао към антибиотици.