Анализи

КПК разследва престъпления заради ареста на Бойко Борисов, но не и санкционирани по Магнитски

   
КПК разследва престъпления заради ареста на Бойко Борисов, но не и санкционирани по Магнитски

В Комисията за противодействие на корупцията има досъдебно производство за престъпления, извършени от длъжностни лица по високите етажи на властта във връзка с арестите на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова през 2022 г. Това стана ясно от отговора на зам.-председателя на КПК Антон Славчев на въпрос от председателя на парламентарната комисия Георги Георгиев дали се разследват длъжностни лица, които имат участие в незаконните арести на тримата. Славчев не уточни кой се разследва, за какво и има ли обвиняем. Уточни, че досъдебното производство е изпратено от прокуратурата за работа в КПК, след като правомощията на ПКП бяха променени със закон.
В същото време КПК не разследва никого от санкционираните по глобалния закон "Магнитски". Лена Бориславова попита Славчев за проверки и разследвания срещу Владислав Горанов, Делян Пеевски и другите санкционирани. Славчев отговори, че още през 2021 година прокуратурата е възложила проверки на всички, а от комисията са изпратили цялата информация на държавното обвинение, за да прецени дали има данни за извършени престъпления от тях.

От март до края на юли 23-ма са обвинени за различни престъпления по разработки на КПК, но и по дела, пратени им от прокуратурата. Един от тях е Стоян Мавродиев, който е обвинен задочно по делото за кредита от 150 милиона лева, отпуснат от ББР на фирма, свързана с Румен Гайтански-Вълка. За това дело Славчев поясни, че е пристигнало при тях през юни, а само след месец е проведена и акцията, при която Гайтански беше задържан.

Антон Славчев отчита работата на Комисията за противодействие на корупцията и тази за отнемане на имущество пред ресорната комисия в парламента.