Шоу

Диетата Окинава - тайната на японското дълголетие

   
Диетата Окинава - тайната на японското дълголетие

Диетата „Окинава“ е наречена така заради традиционните хранителни навици на жителите на японския остров Окинава.

Обикновено диетата е нискокалорична и с високо съдържание на въглехидрати, но съвременните ѝ варианти съдържат повече протеини и мазнини. В Окинава живеят едни от най-възрастните хора в света, а дълголетието им се дължи на генетични фактори, фактори на околната среда и на начина на живот. Експертите смятат, че едно от най-силните влияния е именно храненето, пише БГНЕС.

Но какво представлява диетата Окинава и защо е толкова полезна за човешкото здраве? Ще откриете отговорите на тези въпроси по-долу.

Окинава е една от петте „сини зони“ в света - региони с най-висока концентрация на хора, които доживяват до 100 и повече години. Освен Окинава в света има още четири сини зони - Икария (Гърция), Лома Линда (САЩ), Сардиния (Италия) и Никоя (Коста Рика).

Средиземноморската диета често се смята за един от най-здравословните начини на хранене на планетата, но диетата Окинава, която е богата на антиоксиданти и фитохимикали, често се пренебрегва.

Окинавската култура следва подхода „храната като лекарство“, като включва практики от традиционната китайска медицина, включително билки и подправки, известни с полезните си свойства, като куркума и смрадлика. Въпреки че оризът е една от най-важните зърнени култури, консумирани в Япония, жителите на Окинава консумират много малко от него. Зеленчуците съставляват от 58 до 60% от храната в Окинава. Обикновено се консумират сладки картофи, морски водорасли, ламинария, бамбукови стръкове и репички дайкон. По-голямата част от калориите в диетата в Окинава идват от сладките картофи, които се смятат за една от най-здравословните храни поради ниския си гликемичен индекс и богатото си съдържание на хранителни вещества. Месото и морските дарове съставляват от 1 до 2% от храната на окинавците. Консумират се предимно бяла риба, морски дарове и понякога свинско месо.

При тази диета се пие обилно жасминов чай. Чаят може да намали риска от сърдечни заболявания, умствено изоставане и някои видове рак.

Тъй като Окинава е сравнително изолиран остров, различни храни не са били достъпни за жителите му през цялата му история. Жителите на Окинава не само живеят по-дълго, но и страдат от по-малко хронични заболявания, като сърдечни болести, рак и диабет. Смята се, че диетата им играе важна роля за това, тъй като съдържа важни хранителни вещества и противовъзпалителни съединения.