Шоу

5 причини да правите планк всеки ден

   
5 причини да правите планк всеки ден

Планковете са едно от най-полезните и оформящи тялото упражнения. За него не ви трябва екипировка, нито много време за отделяне. Нужни са ви само няколко минути на ден, постоянство и правилна стойка по време на упражнението, а ползите са много! Вижте пет от най-големите предимства на планка, особено ако го правите всеки ден.

Планковете укрепват и оформят цялото тяло

Ако обичате да правите упражнения, които да са насочени към всички мускулни групи, планк е едно от тях. Ако все още не сте включили планк в рутината си за тренировки, направете го. Благодарение на планковете ще стегнете цялото тяло и ще оформите красиви мускули, като същевременно ще изгорите излишните мазнини.

Облекчават болките в кръста

Правилното изпълнение на планковете оказва положително влияние не само върху стойката, а и върху стягането на гръбните и коремните мускули. Това е от голямо значение за правилната поддръжка на кръста и намаляването на болките в него. Ако имате проблеми с кръста, планк е вашето упражнение.

Подобряват психическото и емоционално здраве

Редовните упражнения имат огромен положителен ефект върху нашето психическо здраве. Не само се отделят хормони на щастието, докато спортуваме, но и гледката на добре оформеното ни тяло ни кара да се чувстваме прекрасно. Усещането, че тялото ни укрепва, става все по-силно, оформено и стегнато е окриляващо и ни дава стимул да се развиваме и в други сфери на живота.

Предпазват от травми

За да правите ефективно упражнения, каквито и да са те - клекове, напади, лицеви опори, имате нужда от стегната мускулатура на корема и кръста. А това се постига с редовни планкове. Така ще укрепне областта на корема и кръста и ще ви защити от потенциални травми, когато правите други физически упражнения.

Подобряват гъвкавостта

Може да ви изглежда невероятно, но планк подобрява гъвкавостта, пише az-jenata.bg. Въпреки че при изпълнението на това упражнение вие оставате статично в една поза, редовното практикуване на планк подобрява баланса, обхвата на движение и подвижността на ставите. Ако правите модификации на планк, в които трябва да задържите и запазите баланса, като същевременно изпълнявате добавени движения, това развива мускулатурата и гъвкавостта ви на още по-високо ниво.

Страничните планкове също допринасят за подобряването на гъвкавостта на гръбнака, като въздействат върху коремните мускули, включително страничните. Упражнението разтяга и сводовете на краката, което подобрява баланса и гъвкавостта на ставите на глезените.

Как се изпълнява упражнението „планк“?

Необходимо е да застанете в поза за лицева опора. Сгънете лактите си под ъгъл 90 градуса. Подпрете тежестта на задната част на тялото върху пръстите на краката.

Единственото, което трябва да правите е да стоите в тази поза най-малко 1 минута. Упражнението се счита за ефективно, ако се прави повече от 5 минути.

Въпреки че изглежда лесно на пръв поглед, когато се опитате да стоите в тази поза продължително време ще се убедите, че си е доста натоварващо.

Важно е да знаете, че докато правите упражнението, тялото ви не бива да губи хоризонталното си положение. Не отпускайте мускулите и не допускайте хлътването на корема надолу, както и извиването на таза нагоре.