Спорт

Левски задвижва нещата за нов стадион

   
Левски задвижва нещата за нов стадион

На фона на бутнатия и уж новостроящ се дом на ЦСКА „Българска армия”, както и на информацията, че футболната централа ще кандидатства за 1 милиард и 300 милиона от ЕС за развитие на стадионите в България, "Мач Телеграф" твърди, че Левски вече има готов проект за напълно нов "Георги Аспарухов".

Собственикът на "сините" Наско Сираков лично движи всеки детайл по процеса. Той е намерил инвеститор, а проектът включва срутването на цялото настоящо съоръжение, в това число и сектор А, който беше построен преди 8 години. Централната трибуна обаче не беше завършена с козирка, което я компрометира и към днешна дата тя е в лошо състояние.

За да стартира проектът на Левски за нов стадион, трябва да бъде направена една последна крачка, а именно - „Георги Аспарухов“ трябва да стане собственост на Столична община. Архитектурната комисия към кметството взе единодушно решение в края на месец април тази година за прехвърлянето на собствеността от Областната управа към общината. Това беше потвърдено и на заседание на СОС, но все още промяната не е факт. На "Герена" подозират, че има хора, които нарочно пречат за изграждането на нов модерен стадион на Левски.

"Сините" от дълги години се опитват да уредят въпроса с комплекса, като освен стадиона, в решението влизат и всички прилежащи зали.

Статутът на „Георги Аспарухов“ за последно бе разглеждан през 1998-а с акт за безвъзмездно ползване. През януари миналата година Министерството на младежта и спорта задвижи въпроса с концесията, но бе необходимо обектът да премине във владение на Столична община, което дава възможност за бъдеща дългосрочна концесия на футболния клуб.

В началото на годината Левски обяви учредяването на дружество "Стадион Георги Аспарухов", като целта му е "да работи активно за подобряване на цялостната инфраструктура на клуба, включително и за реализиране на най-важната стъпка, свързана с развитието на "Левски", а именно: изграждане или цялостна реконструкция на футболен стадион, отговарящ на високите стандарти и очаквания на "сините" привърженици". След това дружеството внесе документи в областната управа и Министерството на спорта за стартиране на процедура по учредяване на безвъзмездно право на строеж на стадион.